Irakban komoly rajtaütést végeztek az ISIS sivatagi rejtekhelyén, 15 terrorista meghalt az akcióban

Az akcióban több amerikai katona megsérült, a terrorszervezet 15 tagja pedig életét vesztette. Ez a rajtaütés volt az elmúlt évek legtöbb halálos áldozattal járó katonai akciója az ISIS ellen.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) erői és az iraki biztonsági erők augusztus 29-én a kora reggeli órákban közös rajtaütést hajtottak végre Nyugat-Irakban, amelynek eredményeként 15 ISIS-ügynök vesztette életét. A terroristák rengeteg fegyverrel, gránáttal és robbanó „öngyilkos” övekkel voltak felfegyverkezve. Civil áldozatokról nincs adat.

“Legalább 15-en meghaltak, hét amerikai katona pedig megsebesült az Iszlám Állam iszlamista terrorszervezet egyik sivatagi rejtekhelye ellen végrehajtott rajtaütés során a nyugat-iraki el-Anbár tartományba”

– közölte szombaton egy amerikai védelmi tisztviselő.

Az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság jelentése szerint az amerikai hadsereg és az iraki biztonsági erők közös hadműveletének célja a terrorszervezet több vezetőjének likvidálása volt, hogy ezáltal

“csökkentsék az Iszlám Állam képességét az iraki civilek és az Egyesült Államok állampolgárai, szövetségesei és partnerei elleni merényletek tervezésére, szervezésére és végrehajtására a régióban és azon kívül”.

Az iraki hadsereg közleménye szerint a rajtaütésben, amelyet légicsapásokat követően, légi úton szállított egységek hajtottak végre a búvóhelyek ellen, megölték a terrorszervezet több kulcsfontosságú vezetőjét, továbbá “minden rejtekhelyet, fegyvert és logisztikai eszközt, valamint az öngyilkos merényletekhez készített robbanóövet” megsemmisítettek. Emellett fontos dokumentumokat, személyazonosító okmányokat és kommunikációs eszközöket foglaltak le – tették hozzá a jelentésben.

Az amerikai és iraki hadsereg évekkel azután is folytatja a harcot az Iszlám Állam ellen, hogy a terrorszervezet erőit kiszorították az Irak és Szíria területén elterülő, korábban önhatalmúlag kikiáltott kalifátusukból. A csütörtöki rajtaütés volt azóta a legtöbb halálos áldozattal járó, a terrorszervezet erői ellen végrehajtott hadművelet.

Több mint száz ISIS tagot letartóztattak Törökországban a napokban

Törökország megakadályozta az “Iszlám Állam” terrortámadásait

Halálbüntetés vár az ISIS terroristavezér feleségére szexrabszolga kereskedelem és emberölés vádjáért

(Euronews.com nyomán Szent Korona Rádió)