Jordánia fél az iráni bosszútól, kérte, hogy ne támadják meg Izraelt

Akár hét elején elkezdődhet az iráni bosszúhadjárat Haníje Hamász vezető és Fuad Shukr Hezbollah parancsnok meggyilkolása miatt. Jordánia személyesen könyörgött Iránnak, hogy ne támadja meg Izraelt. Amerika továbbra is támogatja a cionista államot hadihajókkal és repülőkkel.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Irán és a Hezbollah vezetői megfogadták, hogy megbosszulják Fuad Shukr Hezbollah parancsnok és Ismail Hanije Hamász politikai vezető meggyilkolását.

Ugyanakkor amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Irán megtorlása ugyanazt a forgatókönyvet követi majd, mint az április 13-i izraeli ágyúzás, de talán nagyobb léptékben és a Hezbollah bevonásával.

Április 13-án Irán saját területéről öt órán keresztül lőtte Izraelt tönn száz drónnal – írja az Axios három amerikai és izraeli tisztségviselőre hivatkozva.

Jordániai fél

Jordánia külügyminisztere váratlanul Iránba utazott, ahol megpróbálta megakadályozni az ország vezetőit, hogy a Hamász-vezér meggyilkolásáért megtorlásul megtámadják Izraelt, írja a Guardian.

Ajmán Szafadi a látogatása előtt arról beszélt, nem visz magával üzenetet Izraeltől. Az egyik legnagyobb félelme az, hogy Jordániát is megtámadhatja Irán abban az esetben, ha Izrael segítségére sietnének egy esetleges háborúban.

Szafadi elítélte Iszmail Hanijeh meggyilkolását, és arról beszélt, azonnali és hatásos lépéseket sürgetnek, hogy Izrael leálljon a Gázai-övezetben elkövetett agresszióval annak érdekében, hogy ne lépjen át regionális háborúba a konfliktus, aminek mindenkire pusztító hatása lenne.

Szafadi látogatása ugyanakkor a cikk szerint nem ért el átütő sikereket, vasárnap ugyanis semmit nem változott az iráni álláspont.

Maszúd Peszeskján iráni elnök a találkozón arról beszélt, hogy Hanijeh meggyilkolása súlyos hiba volt a cionista rezsimtől, amit nem hagynak megválaszolatlanul.

Az Amerikai Egyesült Államok korábban közölte, hogy megvédi Izraelt egy iráni támadás esetén, ezért további hadihajókat és repülőket vezényeltek a régióba. Mindazonáltal a hivatalos tájékoztatás szerint az amerikaiak azt szeretnék, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon.

Benjamin Netanjahu arról beszélt, országa nagyon magas szinten felkészült bármilyen forgatókönyvre, legyen az védekező vagy támadó.

Irán véres bosszút vár el a Hezbollahtól, amely “Izrael belsejébe hatol”

Sikeres volt a bejrúti rakétacsapás is, a Hezbollah parancsnoka halott

Teheránban rakétacsapás érte a Hamász politikai vezetőjét, Haníijét

(24.hu és vadhajtasok.hu nyomán Szent Korona Rádió)