A Zelenszkij-kastély lerombolása okozhatja Klicsko bukását

Egy műemléképület lerombolása okozhatja a bukását a Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek – írta a Politico. A portál felidézte, hogy az ukrán fővárosban komoly felháborodást váltott ki a XIX. században épített Zelenszkij-kastély lebontása, amelynek helyére az ingatlanfejlesztők felhőkarcolót akarnak építeni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Politico szerint a külvilág számára a korábbi nehézsúlyú ökölvívó világbajnok Klicsko az ukrán ellenállás egyik legfelismerhetőbb arca.

Egyre több kijevi érzi úgy, hogy cserbenhagyja őket a város polgármestereként, amely tisztséget immár 10 éve tölti be.

Mindenki egymásra mutogat

Sok panasz arra irányul, hogy Klicsko nem tudta megakadályozni, hogy a könyörtelen ingatlanfejlesztők a város örökségét a földdel tegyék egyenlővé – lerombolva a Zelenszkij-kastélyt (amely nem kötődik Volodimir Zelenszkij elnökhöz) és más történelmi épületeket, valamint az utóbbi években több korrupció gyanús botrány is kirobbant.

„A polgármester a város igazgatója, a város legfőbb vezetője. Egy topmenedzser mindig felelős mindenért, ami a vállalatnál történik. Klicsko azonban nem akarja vállalni a felelősséget azért, ami a városában történik”

– mondta a portálnak Dmitro Perov kijevi aktivista, aki több mint nyolc éve küzd a történelmi épületek lebontása ellen.

Klicsko ugyanakkor tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint a kormánya megkönnyíti az ingatlanmágnások életét, és a bírálatokat „politikai bosszúhadjáratnak” minősítette.

„Az első szakmám nem is sportoló volt, hanem kijevi idegenvezető. Tudom, milyen fontos a kulturális örökség megőrzése, és mindent megteszek, amit tudok” – mondta Klicsko a Politiconak. „Könnyű azt mondani, hogy polgármesterként mindenért én vagyok a felelős a városban. Egyrészt igen, de vannak árnyalatok. A városnak nincs befolyása a történelmi épületeket birtokló fejlesztőkre” – tette hozzá Klicsko.

Klicsko szerint a központi hatóságok a hibásak. Elmondása szerint a város vezetésében töltött évtizede alatt a város olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé tenné, hogy Kijev városa elkobozhassa a történelmi épületeket az azokat elhanyagoló tulajdonosoktól, vagy legalábbis megbírságolhassa őket. „A Zelenszkij-kastély lebontása egy történelmi épület cinikus megsemmisítése a tulajdonos részéről. Sajnos a városnak nincsenek olyan jogi eszközei, amelyekkel rákényszeríthetné az épületek tulajdonosait az újjáépítésre. Nem tudunk mindegyik mellé egy-egy rendőrt állítani. Ez magántulajdon” – magyarázta Klicsko.

Az elmúlt három évben összesen 23 történelmi épületet romboltak le Kijevben, és ebből csak kettőt találtak el orosz rakéták. A többiért az ukrán ingatlanfejlesztők vállalhatják a felelősséget – mondta Hanna Bondar ukrán parlamenti képviselő.

Klicsko a vállalkozókat, a kormányt, a bűnüldöző szerveket vádolja azzal, hogy manipulálják és szabotálják a városvezetés munkáját.

A  kormány szerint viszont Klicsko a hibás, arra hivatkozva, szerintük a polgármesteri hivatal képtelen volt olyan jogi dokumentációt készíteni, amely lehetővé tenné az épületek védelmét.

„Klicsko polgármesterként, rossz prioritások és a várospolitika hiánya jellemzi. Bedől a kétes módon pénzhez jutott emberek kéréseinek, nem érti a jövő, de még a jelen kihívásait sem” – mondta Kszenyija Szemenova kijevi képviselő a portálnak. Semenova rendszeres elszánt kritikusa Klicskonak, aki a bíróságon harcol az ingatlanfejlesztőkkel.

Ukrán újságírók többször is beszámoltak Klicsko kapcsolatáról befolyásos ingatlanfejlesztőkkel. Ezeket a híreket Klicsko azonban visszautasította a vádakat. „Ez hazugság. Sok embert ismerek ebben a városban. De a velük való kapcsolatom szigorúan szakmai. Egy közös fotó nem jelenti azt, hogy barátok vagyunk” – mondta Klicsko.

Ha egy építtető úgy jár el, mint a Zelenszkij-palota tulajdonosai, a város bírósági keresetet nyújt be – tette hozzá. „Aláírtunk egy memorandumot a palota tulajdonosaival is, kényszerítve őket a palota helyreállítására. Most az újjáépítés ütemtervén dolgozunk” – mondta Klicsko, aki azt állította, hogy a város nem tudott a közelgő bontásról.

Perov, az aktivista viszont felidézte, a városi tanács már júniusban tervezési és építészeti követelményeket szabott ki az ingatlanfejlesztők terveihez és kivitelezéséhez. A város ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy egy bírósági döntés kényszerítette ki az intézkedést, és hogy ezek az előírások nem jelentettek hivatalos engedélyt a bontásra.

Mi történik az Orbán-Zelenszkij csúcson?

Fél óra után visszavonulót fújtak a kijevi buzik

( Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)