Orbán Viktor a nemzetállamok küldetéséről és a világrendszerváltás lehetőségeiről

A 33. Tusványoson tartotta stratégiaalkotó előadását Orbán Viktor. Minden évben ezen alkalom az, amikor a magyar miniszterelnök felvázolja a világ folyamatairól alkotott elképzeléseit. Érdemes elolvasni, elgondolkozni az elhangzottakon: a magyar miniszterelnök retorikája kiváló. Gondolatai előremutatóak. Azonban a Fidesz kormányok megvalósításaiban vélünk “némi” hibát felfedezni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Orbán Viktor világértelmezésében sok tradicionális vonatkozás megtalálható, de sokat elhallgat. Például a liberalizmus kritikája helytálló, de a nemzetállamiság abszolutizálása kérdőjeles. Sok mindent kimond, amit ki lehet jelen körülmények között mondani, de nincs szó a többi tradicionális identitásról. Csak a nemzetállami keretet (nacionalizmust) képviselni ugyanúgy zsákút, mintha csak a vallási szegmenst emelnénk ki. A tradicionális identitások helyreállítására, majd együttes, hierarchikus képviseletére volna szükség a politikai térben is. Enélkül nincs “konnektivitás” más erőkkel sem…. Továbbá még mindig az a probléma, hogy a nemzeti oldali erőket emeli ki, hozzájuk beszél, de közben nagyon sok területen, a Fideszen belül is, modern, nyugatias, liberális értékrendű emberek szorítják ki a hazafiakat.

A beszédről szóló beszámoló, elhagyva minden megjegyzést:

Óriási tapsot kap Orbán Viktor, akit Németh a demokrácia alapítójaként mutatott be.

Az első jó hír, hogy az idei jövetelt nem övezte akkora hűhó, mint tavaly, idén nem kapott diplomáciai demarsot sem Bukarestből, de kapott miniszterelnöki meghívást – mondja Orbán.

Haladunk – ezt mondhatta a tárgyalás végén. A két ország kapcsolatában rekordokat futnak. Budapest-Bukarest gyorsvasútról, és Románia schengeni tagságáról is tárgyaltak.

Brüsszelből azért kaptak demarsot, hogy ne unatkozzanak. Elítélték a magyar békemissziós erőfeszítéseket. Nem sikerült elmagyaráznia, hogy van olyan, hogy keresztény kötelesség is, amikor cselekedni kell. A magyar békemisszió erről a kötelességről szól.

Elmozdulás

Orbán idézi, hogy az uniós alapszerződésben is benne van, hogy az unió célja a béke. Arról beszél, Brüsszel folyamatosan támogatja a háborút, úgy akar békét.

Arra utal, hogy a békemissziója következménye, hogy elkezdődtek a kétoldalú tárgyalások. Szerinte elmozdulás indult a béke irányába. „Az erjedés elkezdődött.”

Orbán szerint az ukránoknak is leesett a tantusz, most az európaiaknak kéne felébredniük. Trump győzelmére számít, és Orbán szerint Trump győzelme után csak a vereséget beismerve válhat békepártivá Európa.

Tartalomjegyzék a beszédhez

Az előadása témája nem a békemisszió, mondja Orbán. Három nagy téma van asztalon ma a világban:

  • a háború, illetve annak egy nem várt mellékkövetkezménye;
  • mi lesz a háború után?
  • Hogy kell Magyarországnak felkészülnie az új világra?

Piros bogyó

A kék bogyó a látszatok világa, a pirossal leereszkedhetünk a valóságba, és a háború a mi piros bogyónk, új tapasztalatokkal felvértezve kell beszélnünk a valóságról – kezdi Orbán.

Vélt vagy valós igazságok: orosz-ukrán háború

Az orosz-ukrán háborúban mindkét fél azt hiszi, hogy győzhet, ezért nem fogják maguktól abbahagyni. Mindkét fél vélt igazáról beszél. Az ukránok orosz agresszióról beszélnek, az oroszok pedig azt hiszik, hogy a NATO fenyegeti őket, Oroszországnak joga van az önvédelemhez. Mindkét félnek van valamilyen igazsága, vélt vagy valós, ezért maguktól nem fogják abbahagyni. Az ukrán ellenállás sokkal nagyobb a vártnál, a kérdés, hogy miért?

Ukrajna létezésének új értelmét, hivatást talált a háborúban. Idáig ütközőzóna volt, most azonban felvillant a Nyugathoz tartozás perspektívája. Létezésének fontossága a saját és az egész világ szemében megnőtt. Emiatt agresszív követelőzésbe kezdtek, ami valójában az ukránok igénye, hogy a világ ismerje el a hivatásukat.

Oroszország társadalmi, politikai rugalmasságot mutat, nem egy neosztálinistra rendszer.

Északi Áramlat

Az Északi Áramlat felrobbantása nyilvánvalóan Amerika irányításával végrehajtott terrorcselekmény volt. És Németország egy szót sem szólt, ahogy Merkel lehallgatása idején sem. Ez a behódolás gesztusa.

Lengyelekről

A német-francia tengelynek már kicsit a jelentősége, az új tengely London-Varsó-Kijev és a Baltikum. A német-francia tengely kikerülése régi lengyel terv volt, amit úgy akartak elérni, hogy Amerika legfőbb európai támaszpontjává válnak. A háború ezt most lehetővé tette – mondja Orbán, aki külpolitikai téren elsőként igazán Lengyelországot támadja a beszédében.

A lengyelek a legszemforgatóbb és legálságosabb politikát csinálják egész Európában. Miközben a lengyelek morálisan kioktatnak minket, áttételeken át önfeledten veszik az orosz olajat, az elmúlt tíz évben nem látott ilyen szemforgató politikát Európában – hangsúlyozza Orbán.

A muszlim világ és Oroszország összefog

A békemisszió azt is sürgeti, hogy Európa önálló politikát folytasson. A nyugat szellemi magánya a piros bogyó hatodik pontja.

Az elmúlt 2 év során ezen a téren is egy 180 fokos fordulat történt. A Nyugat ugyan most is kiadta az utasítást, hogy a világ – morális alapon – foglaljon állást Oroszország szemben, de a valóság Orbán szerint az, hogy lassan mindenki Oroszországot támogatja.

„Meglepő, hogy Irán és India is ezt teszi. Az, hogy Törökország nem hajlandó elfogadni a morális elvárást, végképp meglepő. És váratlan, hogy a muszlim világ partnert lát Oroszországban.”

A nyugat gyengesége és szétesése a legnagyobb probléma, ezt is felvetette a háború. A média persze azt állítja, Oroszország a legnagyobb veszély. Orbán szerint ez tévedés.

A nyugat nem racionális. Megjelent egy kihívás Kína formájában, és nem képes rá.

Az igazi feladat, hogy a háború fényénél újra próbáljuk megérteni a nyugatot. Ezt most irracionálisnak látjuk. Mi van, ha csak mi nem értjük a logikájukat – teszi fel a kérdést Orbán.

A nemzetállam és Trump

A nemzetállamok létén vagy nem létén csúszhat el a gondolkodás Orbán magyarázata szerint. Arról beszél, hogy mi számunkra a nemzetállam.

A mi felfogásunkban ez nem ideiglenes képződmény, míg a Nyugat azt gondolja, nem léteznek a nemzetállamok, ott nincs közös kultúra és közerkölcs, ezért gondolják máshogy a migrációt is. A migráció megszabadulás számukra a nemzeti homogenitástól. Ezért nem látják abszurdnak, hogy miközben Európa keleti felén keresztény emberek százezerszám ölik egymást, addig a nyugati felén százezerszám engednek be idegeneket.

Ez nekünk abszurd, Nyugaton nem – ragozza Orbán.

Az európai dokumentumok alapján világos, hogy meg kell haladni a nemzetállamokat, az a cél, hogy a szuverenitás Brüsszel kezében legyen. Orbán szerint az ő fejükben a nemzet egy átmeneti, történelmi képződmény, ahogy jött, úgy mehet is.

Ők, Európa nyugati fele poszt-nemzeti állapotban van. Ez egy új mentális tér. „Itt van elásva a kutya, amiért nem tudunk egy malomban őrölni.”

Amerikára rávetítve is ez a csata zajlik. A kérdés, hogy mi legyen belőle? Nemzetállam, vagy folytassa a menetelést a másik irányba? Orbán szerint az amerikai választásnak azért ekkora a tétje, mert Trump vissza akarja hozni a nemzetállami állapotot. Ezért akarják megakadályozni a visszatérését, és ezért akarják megölni is. Nem biztos benne, hogy ez volt az utolsó merénylet Trump ellen.

Tegnap beszélt Trumppal, mondta neki, hogy Erdélyben van. Trump kérte, feltétlen adja át a személyes, szívből jövő üdvözletét. Megtette.

Nacionalizmus elmélet biblikus alapokon

Orbán Viktor a liberális nacionalizmuskritikákkal és a posztnemzeti ideológiákkal szemben azt állította, hogy az ő  felfogásukban a nemzeteknek biblikus alapjai vannak, vagyis a nemzetek nemhogy nem 19. századi képződmények (mint azt a modern konsruktivista nemzetelméletek többnyire gondolni szokták), hanem egyenesen bibliai gyökerűek a hite szerint, ugyanis szerinte a keresztény tanítás szerint a nemzetek is meg lesznek ítélve a végítéletnél. A nemzetek ilyen vallási-teológiai visszavezetési kísérletei, mint amire Orbán utalt, túl van bármiféle történeti-szekuláris nemzetfelfogáson.

A liberalizmus, mint az elmagányosodás útja

Annak megértéséhez, hogyan jött létre a nyugati gondokodás, amit nevezzünk poszt-nemzeti állapotnak, a 60-as évek nagy illúziójához kell visszamenni. A szexuális forradalom és diáklázadás annak a hitnek a kifejezése volt, hogy az egyén szabadabb lesz, ha megszabadul minden kollektívától.

De kiderült, az egyén csak közösségben válhat naggyá. Egyedül sosem lesz szabad, mindig magányos lesz, zsugorodásra van ítélve.

Nyugaton Istentől, hazától és családtól is megszabadultak, és amitől azt várták hogy az egyén nagoybb lesz, ürességet hozott. Nem nagyok lettek, hanem kicsik.

Nem vágyak már nagy eszményekre, közös, lelkesítő célokra.

Orbán szerint az a nagyság titka, hogy képes vagy arra, hogy valami nálad nagyobb dolgot szolgálj. Ehhez el kell ismerni, hogy van olyan, ami nagyobb nálad, majd el kell szánni magunkat annak szolgálatára. Nem sok ilyen van: Isten, haza, család – sorolta Orbán. Ez nagy tapsot kapott.

Azt mondta, Nyugat részéről a nagyság helyett nagyképűséget érzünk. Megjelent új embertípusként az agresszív törpe.

Óriási változás jön a világban

Ilyenre 500 éve nem volt példa. Orbán beismeri, korábban maga is alábecsülte ezt.

Azt mondja, új helyzet jön. Régen a változások nyugatias módon történtek, a nyugati logikán belül maradtak, de most nem ez a helyzet. Nem a nyugati világon belülről érkezett a kihívás, a logika is felborult.

Orbán világrendszerváltásról beszél, ami Ázsia irányából indul ki.

A következő évtizedekben, évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja. Kína, India, Pakisztán, Indonézia, és sorolhatná.

Az együttműködési fórumaik megvannak már. Orbán szerint Ázsiában van a legtöbb pénz, ott lesznek például a legnagyobb egyetemek, tőzsdék, legfejlettebb űrkutatás és orvostudomány. „És még az oroszokat is beletereltük az új egységbe.”

Többféle modernitás

Hanem van török, arab, keleti és többféle modernitás is, de a Nyugat azt nem akarja elfogadni, ők most leginkább az LMBTQ-t képviselik, és aki ezt nem akarja elfogadni, azt elmaradottnak minősítik – mondja. Ez azonban szerinte visszaütött: Putyin az LMBTQ-val szembeni általános ellenérzéseket kihasználva a témát az orosz soft power legfontosabb eszközévé tette, kicsavarta azt a Nyugat kezéből.

Fordulat

Orbán szerint 2001-ben történt a fordulat, amikor Kínát felvettük a WTO-ba. Azóta a folyamat megállíthatatlan, visszafordíthatatlan.

Trump azon dolgozik, hogy megtalálja az amerikai választ, ami az utolsó kísérlet lehet az USA világelsőségének megőrzésére. Az alelnöke – aki az ezt követő két ciklust is végigviheti – garancia arra, hogy végre lehet hajtani a nemzetstratégiát.

Szerinte Trump nem úgy akarja megőrizni az elsőséget, hogy megőrizze a világban elfoglalt pozíciókat. Észak-Amerika megerősítése élvez majd elsőséget, és kevésbé lesz fontos a világban elfoglalt hely. Ennek komoly hatásai lesznek, például kifacsarják mindenkiből mindennek az árát. Megfizettetik a biztonság árát, és feladják majd a demokráciaexportot is.

Kiegyezés kell az oroszokkal

Európa két választ adhat a világrendszerváltásra: az első a skanzen-lét. Ezt látjuk most, ez azt jelenti, hogy Európa az USA alatt marad, fejlődési dinamika nélkül.

A másik Macron elképzelése, a stratégiai autonómia. Újra kell teremteni a tőkevonzó képességet, nagy infrastruktúrafejlesztésre van szükség. Erős katonai szövetség kell, erős hadiipar, innováció, energetikai önellátás, ami atomenergia nélkül nem megy.

A háború után új kiegyezés kell az oroszokkal.

Orbán szerint fel kell készülni arra, hogy Ukrajna nem lesz sem EU, sem NATO tag, mert nekünk nincs elég pénzünk ehhez. Ismét ütközőállam lesz, remélhetőleg nemzetközi biztonsági garanciákkal, amit egy USA-Oroszország megállapodás hozhat.

A világrendszerváltás veszély vagy esély?

De ez veszély vagy lehetőség Magyarország számára? Ha veszély, be kell tagozódnunk, ha lehetőség, akkor viszont nemzeti politikát kell folytatni – mondja Orbán, és nem melepő módon az utóbbi mellett teszi le a garast.

De megvannak-e ennek a peremfeltételei? – kérdezi. A válasza háromszoros igen:

  • Az amerikai fejlemények jó irányba mennek számunkra.
  • Kínából megkaptuk a maximális ajánlatot, ennél jobbat nem fogunk kapni. Kína számára a magyar EU-tagság érték, és hajlandóak nálunk sokat befektetni.
  • Az EU magára marad, Ukrajnát és a háborút sem tudja finanszírozni, meg kell fizetnie a háborús kaland árát. Az EU-kénytelen lesz tudomásul venni, hogy a közép-európi országok bent maradnak az EU-ban, és saját, nemzeti alapú külpolitikát fognak folytatni, és egyre több ilyen tagállam lesz.

A magyar nagy stratégia

Márpedig ha világrendszerváltás van, ahhoz kell egy méltó stratégia is.

Kell egy magyar nagy stratégia. A szórend fontos: nem nagy magyar stratégia, hanem magyar nagy stratégia – magyarázza Orbán.

Kis stratégia eddig is volt, 2030-as horizonttal. Ezek az akciótervek, de ez most nem elég, hosszabb időtávban kell gondolkodni.

Különösen ha abból indulunk ki, évszázadokig fennálló változások jöhetnek. Van-e ilyen a fiókban – teszi fel a költői kérdést.

Megvagyunk – adja meg pár másodperc szünet után a választ. Arról beszél, a háború az elmúlt 2 évben felgyorsította a gondolkodást.

2022-től készül, bekapcsolódtunk több stratégiaalkotásba Amerikában, Brüsszelben is – magyarázza Orbán.

A magyar stratégia még nincs jó állapotban, mert a nyelvezete túl értelmiségi. A Fidesz előnye abban van, hogy olyan nyelvet használ, amit mindenki ért. Ami most megvan, az sajnos még nem emészthető és közérthető. Kell még fél év, hogy ebbe az állapotba kerüljön.

Részletek a stratégiából

Orbán azt mondja, a stratégia veleje a konnektivitás. Nem engedjük magunkat bezárni a két fél világgazdaságba se, mindkettőben ott kell lenni – mondja az első alapvetést.

Nem szállunk be a Kelet elleni háborúba, az ellenük irányuló technikai és kereskedelmi blokkosodásba se. Barátokat gyűjtünk, nem ellenségeket. Önálló utat járunk, ami nehéz – mondja Orbán.

A stratégia szellemi alapjának lényege a szuverenitás védelme. Ennek a gazdasági alapjai is megvannak, ami piramisszerűen épül fel. A tetején a nemzeti bajnokok vannak, amelyek már jelen vannak a többi között a bankszektorban, energiaszektorban, távközlésben, médiában, építőiparban, ingatlanfejlesztésben, gyógyszer és hadiiparban, és a tudásiparban is. Ezek nemzetközi térben is versenyképesek. Az ezt követő szint a kis- és középvállalkozások, amiből 15 ezer van már.

Orbán szerint fontos, hogy csökkenteni kell az adósságot, és regionális hitelezőként kell megjelenni. Ez a folyamat már elkezdődött.

Orbán szerint az országnak termelőközpontnak kell maradnia, nem szabad szolgáltatóközpontúvá válni. A hazai munkaerő csak itt találhat 100 százalékos foglalkoztatást. Bomlást indíthat el, ha derogál majd valamilyen munkát elvégezni.

Orbán szerint egyetemi és innovációs központra is szükség van.

A társadalomnak szilárdnak és rugalmasnak kell lennie. A demográfiai hanyatlást meg kell állítani. Új lendület kell, 2035-re demográfiai szempontból önfenntartó állapotba kell kerülni. Nem lehet szó migrációból pótolt népességről.

Orbán azt mondta, ha jöhet majd a békeköltségvetés, akkor a gyerekek után járó adókedvezményt meg kell duplázni.

Zsilipelni kell azokat Nyugat-Európából, akik keresztény országban akarnak élni, és most mi tudunk majd válogatni.

Orbán szerint a társadalomnak középosztály-alapúnak kell lennie, saját vagyon és anyagi függetlenség kell. Fenn kell tartani a foglalkoztatottságot, munka nélkül továbbra sem lehet megélni – üzente a cigányoknak.

A magyar falurendszert meg kell tartani, városi színvonalú szolgáltatást kell biztosítani ott is. Városkörnyéki vidéket akar, megőrizve a magyar falu történelmi örökségét.

A szuverenitás döntő eleme még, és az egész lényege, a nemzeti különbözőség megóvása – mondja a miniszterelnök.

Nem asszimilálódni kell, hanem fenn kell tartani a különleges karaktert. A nyelvőrzés, a zéró vallási állapot elkerülése fontos. (Zéró vallási állapotra példaként hozta azt, hogy van, ahol az azonos neműek házasodhatnak.)

A magyar nagy stratégiának nem szabad Kis-Magyarországból kiindulnia. Nemzeti alapokon kell állnia, a világon élő összes magyart magához kell kapcsolnia.

Csak Kis-Magyarország, mint keret, elégtelen.

Belátható időn belül az összes támogatást (például családtámogtási rendszert) ki kell terjeszteni a magyarok lakta terültekre az országhatáron kívül is – ígéri Orbán.

A stratégia sikeréhez az kell, hogy tudjuk, milyenek vagyunk. A stratégiának a közös, lényegi vonásokat kell megragadnia.

Kérlelhetetlen kiállásra van szükség, és a sokszínűség mellett a szabadságra is kell építeni, a magyar ember személyes szabadságát is célozni kell.

Orbán azt mondja, nem vagyunk militarizált ország, nem vagyunk hiperfegyelmezettek, nem élvezzük a forradalmat, blaszfémiát, azt sem hisszük, hogy a saját államunk nélkül is fennmaradhatunk. A magyarnak a rend nem önérték, hanem a szabadsághoz szükséges, és a szabadsághoz a háborítatlanság kapcsolódik.

Ez szerinte adottság, ehhez kell alkalmazkodni.

20-25 évig tartó változás

Támadás alatt állunk majd

A világrendszerváltozás még 20-25 évig tart, addig folyamatos vita lesz rajta – jósolja Orbán. Az ellenfelek azzal jönnek majd, hogy ez a folyamat visszafordítható, és betagozódás kell. Ebből következően a magyar stratégiát is állandóan támadni fogják.

Koránál fogva tisztában van azzal, hogy nem ez a generáció fejezi majd be a stratégia végrehajtását, hanem a mai 20-30-as éveikben járó fiatalok.

Orbán szerint tudni kell, hogy a következő nemzedékben is csak két álláspont lesz: lesznek a liberálisok és a nemzetiek. A liberális, slim-fit szerkós, mindenmentes, öntetszelgő politikusok lesznek az egyik oldalon, velük szemben lesznek a vagány nemzeti fiatalok. Az ő toborzásukat viszont ennek a generációnak kell megkezdenie. Orbán szerint a nemzeti tábor trombitaszóra bújik elő, és csak magasra emelt zászló alatt gyülekezik, és ez a fiatalokra is igaz. Ezért nemzeti érzelmű, bátor fiatal harcosokat kell találni – ezzel a buzdítással zárta beszédét Orbán.

Kérdések-válaszok

Lehetőség volt kérdezni is Orbántól.

Megtébolyodott állapot Nyugaton

Ami nekünk megtébolyodásnak tűnik, hogy irracionálisan viselkednek a nyugat-európaiak, az valójában a világnak egy teljesen másik értelmezése, mint a miénk – válaszol Orbán az első kérdésre arról, hogy “hogy bírja ezt az őrületet”. Próbáljuk megérteni, hogy ami abszurdnak tűnik, annak oka van, mondja a nyugat-európai értékvesztett állapot miatt aggódókra. Mindennek az az oka, hogy azt hiszik, a nemzet az egy ideiglenes képződmény, ami múlófélben van. Egy részük persze majd ide menekül hozzánk, de a többség ott marad egy megtébolyodott állapotban, abban, ami az Európai Unió lett.

Higgadtság, ne sértsük meg a franciákat – reagált Orbán a kérdésre, hogy mit gondolt a pénteki olimpiai megnyitóról. Sok ponton a franciák szövetségeseink már most is, és még inkább azok lesznek, mert szükségünk lesz szövetségesekre – mondja a miniszterelnök, másodszor utalva a beszédében Macron európai stratégiai autonómia koncepciójára. Magáról az olimpiai megnyitóról pedig:

“Minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy megmutassa saját magát. Hát, ezt láttuk” – mondta Orbán, learatva a tapsot és a babérokat.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)

Toroczkai László a tradíciók és kultúrák védelméről, Kárpátaljáról és a jövőnkről értekezett évértékelőjén

“A magyarság egy harcos nemzet, győzelemre született!” – interjú Toroczkai Lászlóval

Dugin: Ha az ördög civilizációja a te oldaladon áll, akkor valamit rosszul csinálsz

Már csak ők hiányoztak: anarchista székely mozgalom jelent meg