Görögország is F-35-ösöket vásárol

Görögország hivatalosan is aláírta a 20 darab F–35A közös bevetési vadászgép megvásárlásáról szóló megállapodást. Ezzel Görögország lett a 19. ország, amely a Lockheed Martin által gyártott ötödik generációs vadászgépeket fogja használni. Ezt Nikos Dendias védelmi miniszter jelentette be – szemlézte az Unian a Breaking Defense cikkét.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Görögország erős fegyveres erőket épít, a világ legfejlettebb harci repülőgépeit vásárolja

– hangsúlyozta a miniszter.

 A megállapodás nagy lökést ad a NATO-országnak a légierő modernizálására, vagyis az elavult F–4 és Mirage 2000 repülőgépek leváltására. Mint ismeretes, januárban az amerikai külügyminisztérium engedélyezte Görögországnak, hogy mintegy 8,6 milliárd dollár értékben vásároljon legfeljebb 40 darab F– 35A hagyományos repülőgépet.

Eddig azonban csak 20 repülőgépet vásároltak 3,76 milliárd dollár értékben. A szállítások 2028-ban kezdődnek és 2033-ig tartanak.

„A Görög Légierő több évtizede partnerünk, és megtiszteltetés számunkra, hogy folytathatjuk ezt a kapcsolatot, mivel Görögország lesz a 19. ország, amely csatlakozik az F–35-ös programhoz. Az F–35 az egyetlen olyan vadászrepülőgép, amely alkalmas Görögország szuverenitásának és szövetségesei műveleti képességének megerősítésére” – mondta Bridget Lauderdale, a Lockheed alelnöke és az F–35 program általános igazgatója.

A kiadvány megjegyezte, hogy az F–35-ös beszerzése Görögország számára politikailag nehéz helyzetet jelent az ország és Törökország között régóta fennálló feszültségek miatt. Ezeket a feszültségeket Adonisz Georgiadisz görög miniszter tovább fokozta, amikor azzal fenyegetőzött, hogy az F–35-öst török terület ellen fogja bevetni.

(Index)

F-35-ösök hasíthatnak 2031-től Csehország egén

Újabb részletek derültek ki Kína legújabb ötödik generációs, lopakodó vadászgépéről