Már szórja is a milliós prémiumokat Karácsony Gergely

Alig választották meg, már szórja is a milliós prémiumokat a főpolgármester. Miközben Budapest a csőd szélén áll, Karácsony Gergely főpolgármester 172 millió forintos prémiumkeretet hagyott jóvá, amelyből közszolgáltató cégek vezetői, köztük Mártha Imre, Walter Katalin és Bolla Tibor is több mint 11 millió forintot zsebeltek be. Az önkormányzati vezetőknek járó prémiumokat a teljesítménykövetelmények teljesítésére hivatkozva osztották ki, azonban sokan úgy vélik, hogy ez csak ürügy arra, hogy a pártkádereket jutalmazzák a közpénzből.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A BKK, a BKM és a BKV vezérigazgatója mellett az állami tulajdonban lévő MÁV-Start gazdasági és működéstámogatási vezérigazgató-helyettese Szarka Zsolt is kapott abból az összesen 172 millió forintos fővárosi önkormányzati prémiumkeretből, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten hagyott jóvá – írja a Népszava. A cikk szerint a fővárosi közszolgáltató cégek összesen 23 vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, ügyvezetője, gazdasági igazgatója kapott fejenként 2,2-11,7 millió forint közötti prémiumot, jövedelemtől függően.

Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) Zrt., Walter Katalin Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt., valamint Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója egyenként 11 millió forintnál is többet tehettek zsebre.

10 millió feletti prémiumot kapott még, a főváros vagyonkezelő cégének, a BFVK Zrt.-nek a vezetője Barts J. Balázs, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója, Szőke Gábor, valamint Walter Katalin két helyettese is. Ezek egyike Szarka Zsolt, aki 2021. 04. 01 és 2024. 05. 31. között töltötte be az operatív vezérigazgató-helyettesi pozíciót a BKK-nál. Szarka azonban már nem dolgozik a fővárosi közlekedésszervező cégnél, mivel időközben átcsekkolt a MÁV-Start Zrt.-hez, ahol szintén vezérigazgató-helyettesként dolgozik – írja a Népszava.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azzal magyarázta a sok tízmilliós prémiumosztást, hogy önkormányzati vezérigazgatók munkaszerződése rögzíti, hogy teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek. Ebben az esetben viszont jog szerint jár nekik a prémium. A főpolgármester azt is megjegyezte, hogy „a budapesti közszolgáltató cégek vezetői és dolgozói emberfeletti erőfeszítésekkel biztosították, hogy a folyamatos kormányzati elvonások és kivéreztetés ellenére a közösségi közlekedés, a szemétszállítás vagy a távhőellátás folyamatosan működjön”.

Rekord bevételek mellett is csődközelben a főváros?

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)