Mennek a hatósági eljárások a járatkésések kapcsán

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 12 eljárást indított a június végi járatkésések kapcsán. Az Építési és Közlekedési Minisztérium azonban nem közölte, hány hasonló vizsgálatot folytattak le. A DK önmagán túllépve felcsavarta az eset kapcsán a populizmusmétert, és azt mondták elfogadhatatlan, hogy a légitársaságok figyelmen kívül hagyják a magyar utasok érdekeit.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz, hogy kiderüljön, hány vizsgálatot folytatott le a kormány az elmúlt hetekben a sorozatos repülőjárat-törlések miatt.

A tárca válaszából kiderült, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 12 hatósági eljárást folytat a június 21. és július 1. közötti járatkésésekkel kapcsolatban. Arra viszont nem válaszolt a minisztérium, hogy ezt megelőzően hány eljárást indítottak a légitársaságok mulasztásaival összefüggésben.

A DK szerint elfogadhatatlan, hogy „a légitársaságok semmibe veszik az utasok elemi érdekeit akkor, amikor már előre látható késések esetén sem tájékoztatják őket időben”. Mint fogalmaznak közleményükben ráadásul, ilyen esetekben szinte semmiféle szolgáltatást nem nyújtanak a várakozó embereknek.

Azt írják: „nekünk is jár ugyanaz a minőség, mint másoknak. Szociáldemokrataként mi az emberek, és nem a multik oldalán állunk. Nem engedhetjük meg, hogy a magyaroknak a kormány gyenge szabályozásai és az áremelések miatt csak a silányabb szolgáltatások jussanak.”

Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben, és elvárta, hogy a HungaroControl vezetője intézkedési tervet készítsen a repülőjáratokkal kapcsolatos fennakadások felszámolása érdekében. Emellett a nemzetgazdasági miniszter üdvözölte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten vizsgálja a légitársaságok tevékenységét, és további határozott lépéseket vár a légitársaságok anomáliáinak megszüntetésére​.

A Wizz Air egy szakértője szerint a probléma túlmutat a légitársaságok hatáskörén, mivel számos tényezőt kell figyelembe venni a repülőgépek késéseinek vizsgálatakor​

Még mindig kevesen tudják, de a két órát meghaladó járatkésés esetén egy uniós jogszabály szerint az utas jogosult kártérítési díjra a légitársaságtól. Ez az összeg akár a 600 eurót is meghaladhatja, sőt járattörléskor egyéb szolgáltatás igénybevételét is biztosítani köteles a légitársaság.

Nemzetstratégiai érdek a Ferihegy visszaszerzése

(Index nyomán Szent Korona Rádió)