Nemzetstratégiai érdek a Ferihegy visszaszerzése

A Budapest Airport, Magyarország legnagyobb repülőtere, amely 2023-ban rekordot döntött az utasforgalom és a légiáru mennyiségében, most egy új fejezet küszöbén áll. A magyar kormány, Viktor Orbán miniszterelnök vezetésével, formális ajánlatot tett a repülőtér többségi részesedésének megvásárlására. Az ajánlat értéke közel 4,6 milliárd dollár.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Ez a lépés összhangban áll a kormány azon törekvésével, hogy növelje a magyar tulajdon arányát az energetikai, banki, telekommunikációs és médiasektorokban. Az EU Bizottság már jóváhagyta a tranzakciót, amely a Corvinus International Investment és a VINCI SA által vezetett akvizíciót érinti​​.

A repülőtér visszavásárlása nemcsak stratégiai, hanem gazdasági szempontból is jelentős. A repülőtér, mint kulcsfontosságú logisztikai és közlekedési csomópont, fontos szerepet játszik a magyar gazdaságban. A 2023-as év során elért utasforgalmi és légiáru-szállítási rekordok azt mutatják, hogy a repülőtér stabil növekedési pályán van, ami hozzájárulhat a nemzetgazdaság erősödéséhez.

A Nagy Márton vezette, újonnan létrehozott tárca azt is közölte, hogy a visszavásárlással kapcsolatos tárgyalások

ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak”

a partnerek között. A közlés alapján ezek jelenleg már olyan fázisban tartanak, ahol a felek között „nagyon közeli” a végleges megállapodás.

Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Airport megvásárlásáról december 21-i nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy azt „befejezett ügynek” gondolja, dacára annak, hogy „úgy beszélünk róla, mintha nyitott lenne”, mivel csak szerinte a technikai részleteket kell lezárni.

A reptér Forrás: Budapest Airport

A kormány célja, hogy a repülőtér piaci alapokon működjön, megfelelve a nemzetközi iparági sztenderdeknek, ezzel hozzájárulva Magyarország modern, 21. századi sztenderdeknek megfelelő repülőtér létrehozásához. Ez nemcsak a turizmus és a logisztika területén javíthatja Magyarország teljesítményét, hanem elősegítheti a nemzetközi kapcsolatok és az üzleti lehetőségek bővülését is​​.

A Budapest Airport 2023-as sikerének hátterében a kihívásokkal teli időszak ellenére tett eredményes lépések állnak. A repülőtér-üzemeltető sikere a járvány utáni kilábalásban, a növekvő utas- és áruforgalomban, valamint a különböző fejlesztésekben és elismerésekben is megmutatkozik.

Összefoglalva, a Budapest Airport megvásárlása a magyar kormány számára nemcsak stratégiai, hanem gazdasági szempontból is előnyös döntés lehet, amely hozzájárulhat Magyarország további gazdasági fejlődéséhez és nemzetközi pozíciójának erősítéséhez.

(Szent Korona Rádió)