Hatalmas veszélyt jelent a magyar gazdák számára az aszály

Egyre súlyosbodik az aszályhelyzet hazánkban hiszen az elmúlt időszakban a csapadék mennyisége csak helyenként haladta meg a 10 millimétert, így az ország nagy része száraz maradt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A talaj felső rétegei is kritikusan vízhiányosak. A gazdák most öntözni kényszerülnek hiszen a jelenlegi hőségben néhány nap alatt tönkre menne az idei termés. A kialakult helyzetről az ATV Híradó készített riportot.

A gazdák beszámolói szerint a legnagyobb problémát a keleti országrészben a kukorica szenvedi el a melegben. Nagyon kritikus ez az időszak a növénynek, mivel most virágzik, ami meghatározó a termékenyítés szempontjából.

Ez a drasztikus hőség, amit már napok óta elszenved a kukorica, nagyon kockázatossá teszi a termékenyülést, ami pedig meghatározza a termés is színvonalát – mondta Forgács Barnabás, a Bődönhát Agrargazdaság Kft. telepvezetője.

Több gazdálkodó arról beszélt, kénytelenek folyamatosan locsolni, különben a teljes csőd várna rájuk a csapadékmentes időszakokban. „Ez a júliusi időszak nem kaptunk egy szem csapadékos se ez most olyan helyzetbe vagyunk, hogy locsolni kell, ha akarunk eredményt elérni” – érvelt egyikük.

Az erdők is nagy veszélyben vannak a kánikula alatt mivel egy kis szikra is katasztrófát okozhat ezért most az egész országra tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ha valakit mégis rajtakapnak, hogy most a hőségben szalonnát süt az erdőben mélyen a zsebébe kell nyúlnia. ha ezért a kis szórakozásért megbírságolják.

„Hát ilyenkor bejelentés érkezik hozzánk ugye nyilván vonulunk az érintett helyszínre és megnézzük valóban van e tűzeset. ha igen és valóban tüzet gyújtottak, és a helyszínen van a személy, aki ezt elkövette, akkor ellene hatósági eljárás keretén belül eljárást indítunk majd a helyi jegyző is megbírságolja” – magyarázta Bánhegyi Roland Pécsi Tűzoltóság parancsnoka.

A Mi Hazánk megoldási javaslattal élt, de a kormány figyelmen kívül hagyta

A termelés optimalizálásának érdekében, s figyelembe véve az éghajlatváltozást, egyre nagyobb szükség mutatkozik a helyes vízgazdálkodásra, amely a csapadék és árvizek felfogására épített víztározók és csatornák, öntözőrendszerek útján valósulhatna meg.

Földrajzi helyzetünknek köszönhetően hatalmas mennyiségű víz folyik keresztül Magyarország területén, ezt a vízmennyiséget nem fogjuk meg, csatornákon keresztül nem hasznosítjuk megfelelően, miközben a Duna–Tisza közének egy része, például a Homokhátság már félsivatagnak számít.

Az egyre inkább emelkedő hőmérséklet, a szélsőségesebbé váló időjárás miatt lassan elsivatagosodó Alföld terméskiesésének csökkentését, sőt átlagtermésének az emelését lehetne a megfelelő vízgazdálkodással elérni például, de kulcsfontosságú lehet a gyógynövény- és zöldségtermesztésnél vagy épp az erdőgazdálkodásnál, melynél az állattartáshoz és a növénytermesztéshez hasonlóan kerülni kell az invazív, nagy hozammal kecsegtető gazdasági fajokat, és az őshonosokat kell cserébe előnyben részesíteni.

Ennyi lenne a megoldás, és máris nem kéne az aszály miatt aggódni. A kormány azonban nem törekszik túlságosan a gazdák megsegítésére.

Mérgezett föld: a termőföldkészletek egyre nagyobb része válik használhatatlanná (dokumentumfilm)

Már mezőgazdasági idénymunkára is filippínókat alkalmaznak

( Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)