Már mezőgazdasági idénymunkára is filippínókat alkalmaznak

Az agrárium egyik legjelentősebb problémáját a munkaerőhiány, azon belül is az idénymunkások hiánya okozza, a szektorban évi 100 milliárd forint körüli kárt okoz az elégtelen munkaerő-ellátottság – írta az Agrárszektor. A legnagyobb problémát a gyümölcs- és zöldségszüret jelenti, amelynek 30-70 százalékát szezonális munkaerő végzi.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A magyar munkaerőhiánynak – az alacsony fizetések mellett – két fő oka van, melyből a legtöbb problémánk eredeztethető. Az egyik a súlyos demográfiai katasztrófa, mely felé az országunk robog. Már most érezhető a meg nem született magyar gyermekek hiánya, és a rohamos gyorsasággal elöregedő társadalom következményei. A másik nagy probléma, hogy azt a kevés magyar fiatalt, akit még engednek megszületni, az uniós csatlakozás következtében elszipolyozza a Nyugat. A gyárainkat és iparunkat lerombolták, mezőgazdaságunkat kiárusították, munkaerőnket pedig elvitték. Cserébe pedig jó drágán kapjuk a nyugaton eladhatatlan, kétes minőségű árucikkeket.

A probléma olyan súlyos, hogy komoly visszaesést okozott a termőterületekben, elsősorban a kézimunka-igényes ágazatokban, vagyis ma már kisebb területen termesztenek egy-egy gyümölcs- vagy zöldségfajtát, mint korábban.

Nagypéter Sándor, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke arról beszélt a portálnak, hogy a megoldást egyre nagyobb arányban a harmadik országbeli munkavállalók (nem magyar és nem uniós állampolgárok) jelentik, például a Fülöp-szigetekiek, akik „alázatosak, szorgalmasak és megbízhatók” Nagypéter szerint.

Szerinte a migránsmunkásokat még a magasabb adminisztratív terhek mellett is megéri alkalmazni. Ne legyünk álszentek, azt valóban el kell ismerni, hogy a fiatalok (itt kár Magyarországra korlátozódni, ez európai probléma) hozzáállásával valóban rengeteg probléma van. Ám erre nem lehet megoldás egy idegen náció tömeges behozatala. Ha valóban nemzeti kormány lenne Magyarországon, a legfőbb feladatának tekintené az ifjúság nevelését, a munka becsületének visszaadását, illetve a föld és az ember kapcsolatának helyreállítását. A kizárólag összeszerelőüzemekben és mérgező, ázsiai akkumulátorgyárakban gondolkodó vadkapitalista Fidesz-kormány részéről azonban még csak kísérlet sincs erre, aminek nap, mint nap látjuk a következményeit.

Egyre nő a filippínók száma az országban

Már több mint 10 ezren jöttek – Így célozzák kifejezetten filippínókat a magyarországi álláshirdetések

Testőrök mögé bújva cserélték filippínókra a gyöngyösi dolgozókat

( Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)