Hiába az egészségügyi kockázat, vért adhatnak a buzeránsok Csehországban

Egyre inkább tabusítják, sőt tagadják, hogy a homoszexuális életmód súlyos egészségügyi kockázatokat jelentene. Hazánkban is kivették a deviáns életmódot a plazmaadási kérdőívről az egészségügyi kockázatok közül a Háttér Társaságnak “köszönhetően”. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Csehország egészségügyi minisztériuma július 1-jével megszüntette a homoszexuális férfiakra vonatkozó véradási korlátozást – írja a TVP.

Korábban a szexuálisan aktív deviáns férfiak csak akkor adhattak vért, ha a véradást megelőző hat hónapban nem élték ki szodomita vágyaikat. „Minden egészséges cseh embernek, aki életet akar menteni véradással, meg kell kapnia ezt a lehetőséget” – áll az új rendeletben.

A minisztérium régebben azzal védte – igen helyesen – a tiltásra vonatkozó álláspontját, hogy a buzeránsok nagyobb valószínűséggel kapnak HIV-fertőzést az anális közösülést követően.

Eliška Černá, a prágai pride fesztivált szervező egyesület képviselője üdvözölte az új rendeletet. „Nem, identitás vagy orientáció alapján diszkriminálni bárkit abszurd, és nem illik egy modern társadalomba. Még abszurdabb, ha az ilyen megkülönböztetést közvetlenül az állam hozza létre és támogatja. Ezért örülünk, ha látjuk, hogy valami változik, mozgásnak indul és javul”.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a véradás biztonsági szabályai nem változtak. Továbbra sem adhat vért olyan személy, aki a véradást megelőző négy hónapban új szexuális partnerrel védekezés nélkül vagy akár védekezéssel anális közösülést folytatott – szexuális orientációtól függetlenül. A buzeránsokról ugyanakkor tudjuk, hogy sokkal sűrűbben váltogatják “partnereiket” mint a normálisak, és nem hisszük, hogy bevallanák azt a kérdőív kitötlésekor.

Az Európai Unióban nincs egységes jogharmonizáció a véradásra vonatkozóan, így mindegyik állam maga dönti el, milyen kritériumoknak kell a donoroknak megfelelniük. Az utóbbi években több országban is feloldották az LMBTQP személyeket érintő véradási tilalmat, többek között Németországban, Franciaországban, Görögországban.

A deviánsok javára módosíttatta a a csalad.hu-t a Háttér Társaság

(Humen nyomán Szent Korona Rádió)