Teljesen robotizálják a harcászat egyes szféráit?

Milyen jövő vár a katonákra, harcosokra? Nem is emberekkel, hanem robotokkal szemben kell megállniuk a helyüket? A harcászat deheroizálása tovább folytatódik. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Megkezdődött a THOR VTOL mini pilóta nélküli légi rendszer (UAS) gyártása a Marylandben található Nottinghamben, amelyet a fejlett katonai technológiáiról ismert marylandi székhelyű Mistral Inc. védelmi vállalat vezet. Ezt a teljesen autonóm taktikai drónt olyan katonai műveletekre tervezték, mint a felderítéssel, információgyűjtéssel és megfigyeléssel kapcsolatos feladatok. A fejleztés a Pentagon küldetéseinek és az amerikai hadsereg közepes hatótávolságú felderítő csoport 2 UAS kezdeményezésének a részeként történt.

A 9,5 és 25 kilogramm közötti tömegű THOR drón összehajtható és hátizsákban tárolható, így kevesebb mint két perc alatt gyorsan üzembe helyezhető. A drón körülbelül 70 percig képes önállóan repülni, akár 10 kilogramm hasznos terhet is szállítva, és az integrált elektro-optikai infravörös érzékelő teszi lehetővé a rendszer autonóm tájékozódását. A drón az adaptív kialakításnak köszönhetően sokféle környezetben tud működni, legyen szó akár városi, akár tengeri környezetről.

A Mistral Inc. a THOR képességeit az “Edge 2024” kísérlet során fogja bemutatni, amelyet 2024. szeptember 16-17-én tartanak a Yuma Proving Grounds-ban. A vállalat kiemeli, hogy nottinghami létesítménye képzett szakemberekkel rendelkezik, és képes a megnövelt termelési mennyiségek kezelésére, tehát a tömegtermelésre, miközben megőrzi a minőséget és betartja a szállítási határidőket. A Mistral elkötelezett amellett is, hogy a THOR UAS megfeleljen minden szabályozási szabványnak és teljesítményelvárásnak – számol be a hírről az Interesting Engineering.

A THOR VTOL mini UAS, amely a Legion-X robotizált és autonóm harci keretrendszer része, amely robotizált és autonóm harci eszközöket jelent, és magában foglal különféle közös eszközöket, szoftvereket és platformokat.

A Mistral Inc. 35 éves múltra visszatekintő, védelmi szerződéses tapasztalattal rendelkezik, továbbra is vezető szerepet tölt be a védelmi ipar technológiai fejlesztésében, és élvonalbeli pilóta nélküli rendszereket, földi robotokat és integrált biztonsági megoldásokat kínál katonai alkalmazásokhoz.

Drónok háborúja: Botokkal vadásszák le egymást a drónok Ukrajna egén (videó)

Itt van az orosz dróngyártás újabb lépcsőfoka?

Válaszcsapás: Átírták a drónok a hadviselést?!

 

(Rakéta nyomán Szent Korona Rádió)