Itt van az orosz dróngyártás újabb lépcsőfoka?

Az orosz Stalker drón

Az ukrán–orosz konfliktusban mind a két fél használ jelentős mennyiségben olcsó civil piacról származó “hobbi” célú drónokat, amelyeket felderítésre, tüzérségi tűzvezetésre, illetve célpontok megsemmisítésére használnak. Folyamatos a fejlesztés így ezen a téren is. Mik a legújabb infók? 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Napi szinten többszázas nagyságrendben használnak fel drónokat (fogyócikk), amelyek nagy része a rendeltetési feladatát nem tudja ellátni, mivel útközben elektronikus zavarás, vagy agyaggalamb-lövészet keretén belül sikeresen leküzdi valamelyik fél.

Nagy arányban kerül sor saját drónok lelövésére is, mivel legtöbb esetben nem tudják azonosítani, hogy melyik fél használja éppen az AliExpressről beszerzett egyforma kinézetű drónokat. A drónok által előidézett pszichológiai hatás, rettegés az első világháborúban tapasztalható harci gázhoz vagy lángszórókéhoz hasonlítható.

A drónok elleni leghatékonyabb védekezési mód jelenleg az EW (elektronikus hadviselés), ami elsősorban a drón és az operátor közötti kommunikációs csatorna zavarására, illetve megszakítására összpontosul.

Mivel a legtöbb civil drón által használt kommunikációs frekvencia jól ismert, így ezeknek detektálása, illetve zavarása megfelelő eszközzel megoldható. Amennyiben elveszíti a jelet a drón, akkor típusától és beállítástól függően hazarepülhet, egyhelyben lebeghet vagy rosszabb esetben irányíthatatlanul lezuhan.

Jelenleg az EW területén Oroszország jelentősen megelőzi a nyugati, és ukrán EW képességeket, amelyeket a Pentagon képviselői, illetve Zaluzsnij a korábbi ukrán vezérkari főnök is elismert. Ezzel együtt nem történt meg idejében az ukrán hadsereg EW képességbeli fejlesztése, amelyet megkésve próbálkoznak jelenleg megfelelő számú zavaró eszközzel (pl.: Piranha AVD 360) ellátni. Ennek következtében arányosan csökkenhet az orosz drónok bevetési hatékonysága.

Ugyanakkor az oroszok is érzékelték az EW képességbeli verseny kiéleződését.

Samual Bennett tett közzé képeket az X-en, aki Haditengerészeti Elemző Központ Nemzetközi Ügyek Csoportjának kutatási elemzője, a legújabb orosz, fejlesztés alatt álló drónról, a “Stalkerről”.

Egy orosz jekatyerinburgi székhelyű cég, az Avikom bejelentette, hogy egy új DJI Mavic(3) széria alternatívájaként “Stalker” fantázianevet viselő drónt fejlesztett ki, amely képes ellenállni az (EW) elektronikus zavarásnak, ami elsősorban az egyedi kommunikációs rendszernek köszönhet.

A civil (kínai) piacon uralkodó DJI Mavic hiánya miatt indultak el fejlesztési munkálatok. A cég több drón fejlesztésben vett már részt, illetve drónoperátorokat képeznek ki az orosz hadsereg részére. Jelenleg a “Stalker” sorozatgyártás előtti fázisban van, egy kisebb mennyiségű előszériát legyártottak, melyet az orosz csapatok már teszteltek az ukrán fronton.

Dmitrij Rudik a vállalat vezetője szerint az orosz katonák elégedettek voltak a drónnal. Ami azt jelenti, hogy hamarosan megjelenhet az ukrán hadszíntéren is nagy mennyiségben, amennyiben elvégezték a végső fejlesztési munkákat. Az orosz honvédelmi minisztérium erősen érdeklődik a cég által fejlesztett “Malachite” drón iránt is, ami az ukrán hexakopter a “Baba yaga” analógjának tekinthető.

Dmitrij Rudik azt is hozzá tette, hogy a “Stalker” nem fog többe kerülni, mint a kínai társa.

A képek alapján megállapítható, hogy a tervezők igyekeztek egy kompakt, masszív drónt kialakítani, amely megkönnyíti a szállítást és tárolást. A kezdeti szériát, 6x-os zoommal rendelkező kamerával fogják gyártani, amit későbbiekben terveznek majd felváltani jobb minőségűvel.

Alapvetően ez a drón kategória az eldobhatóságra épül.

Szankciók ide vagy oda, az ilyen jellegű drónokat viszonylag könnyű nagy tételben gyártani, nem igényelnek kritikus nyersanyagot, illetve speciális szerszámgépeket. Ahol tudnak műanyag tányért gyártani (fröccsenteni), ott drónalkatrészt is tudnak készíteni, nem beszélve a 3D nyomtatók alkalmazásáról.

Egyéb elektronikai alkatrészeket (motor, vezérlés) “AliExpressről”, vagy “Temuról” rendelnek közvetítők közbeiktatásával, kikerülve a Kína által bevezetett “korlátozásokat”.

Ugyanakkor több nyugati oldal erős szkepticizmussal fogadta a hírt, mivel eddig hasonló fejlesztési munkák, irányvonalak nem váltották be a hozzáfűződő követelményeket, vagy a tipikusan orosz hadiiparra jellemzően K+F pénztemetőiben tűnt el a pénz. Ami a mostani orosz felső vezetésben (honvédelmi minisztérium) végzett tisztogatást, személycseréket is bizonyítja.

Válaszcsapás: Átírták a drónok a hadviselést?!

(Ural Live nyomán Flippy – Szent Korona Rádió)