Magyar Péteréket a keblükre ölelik az EU liberálisai

A Tisza Párt európai parlamenti képviselői akár szakbizottsági elnöki pozíciót is megszerezhetnek, miközben a liberálisok és baloldaliak már a keblükre ölelték Magyar Péter pártját. A Demokratikus Koalíció képviselői nem törekednek vezetői pozíciókra, míg a Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk képviselőinek szinte semmi esélyük nincs bármilyen tisztség elnyerésére az Európai Parlamentben, a baloldali erők fölénye miatt… milyen demokratikus…

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Tisza Párt európai parlamenti képviselői akár egy szakbizottság elnöki pozícióját is sikerrel megpályázhatják, de egy vagy két szakbizottsági vagy delegációs alelnöki tisztségre mindenképpen igényt tarthatnak, tájékoztatták a Népszavát a helyek elosztásáról szóló tárgyalásokat ismerő források. A Demokratikus Koalíció két EP-képviselője nem célzott meg vezetői pozíciót az Európai Parlamentben (EP),a Fidesz és a KDNP 11, illetve a Mi Hazánk egy politikusának pedig jelen állás szerint kevés esélye van bármilyen tisztségre.

Az uniós képviselő-testület frakciói már megállapodtak róla, hogy milyen vezetői pozíciókat birtokolhatnak az EP-ben, a szakbizottságokban és a külkapcsolatokkal foglalkozó delegációkban a következő két és fél évben (két és fél év után újraválasztják az tisztségviselőket). A képviselők az EP jövő heti alakuló ülésén szavaznak a testületek összetételéről, a vezetőségeket pedig július végén választják meg.

A lap szerint a pártok erősorrendjét tükröző elosztás szerint a jobbközép pártokat magában foglaló Európai Néppárt (EPP) tagjai tölthetik be a legtöbb irányító posztot: a legnagyobb, 188 fős politikai csoportnak hét szakbizottsági elnöki és 28 alelnöki tisztség jut.

A Tisza Párt hét képviselővel a frakció hetedik legnagyobb nemzeti küldöttsége, így egy vagy két alelnöki helyben joggal reménykedhet.Egy jól tájékozott forrásuk azonban nem zárta ki, hogy akár egy elnöki pozíciót is megcsíphetnek, hozzátéve, hogy politikai, földrajzi és egyéb okok miatt ezekről a legnehezebb megállapodni a politikai csoporton belül.

  • Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi,
  • a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési,
  • a Gazdasági és Monetáris Bizottságot,
  • illetve a Közegészségügyi Albizottságot

nevezték meg a Népszava forrásai, amelyekben Magyar Péter pártjának politikusai pozíciókat kaphatnak.

A Fidesz és a KDNP 11 képviselője hétfő óta a Patrióták Európáért nevű frakció tagja. Mivel az EP jobb- és balközép frakciói arra készülnek, hogy a szélsőséges erők képviselőit ahogy korábban, úgy most is kizárják a különböző parlamenti testületek vezető tisztségeiből, kétséges, hogy a szakbizottsági választásokon megkapják-e a szükséges többséget.

Magyar Péter embereit a Világgazdasági Fórum képezte ki

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)