Feszültséggel indul az újraszámolás

Az I. kerületben éles viták közepette indult újra a szavazatok számlálása a június 9-i főpolgármester-választást követően. A feszült légkört az okozta, hogy több doboz lezárásával kapcsolatban aggályok merültek fel, amit az egyik delegált jegyzőkönyvezni akart. Az érintett dobozok állapotát fotókkal is dokumentálták, majd a szavazólapokat végül elkezdték kinyitni és újraszámlálni. Az újraszámlálás során eddig több hibásan kategorizált szavazólapot találtak, és a folyamat a Nemzeti Választási Bizottság irányításával kerületenként zajlik tovább.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A számlálók négy munkaállomáson dolgoznak, miközben jelen voltak a főpolgármester-jelöltek delegáltjai is. Az újraszámlálás megkezdését némi vita előzte meg a dobozok ellenőrzésének módjáról. Az I. kerületben feszült pillanatok után fél 2 körül sem indult el a számlálás.

Az egyik delegált jegyzőkönyvbe szerette volna vetetni, hogy a szavazólapokat tartalmazó dobozok közül melyeket nem tartja sértetlennek.

Az I. kerületben továbbra sem nyíltak ki a dobozok. A jelöltek delegáltjai épp a dobozokat ellenőrizték, majd lefotózták azokat, amelyeknél úgy látták, hogy nincs rendesen lezárva, vagy hiányzik róla az aláírás/pecsét. Közben azt a tájékoztatást kapták, hogy a dobozok azért nem sértetlenek, mert azokat egyszer már ki kellett nyitni az érvénytelen szavazatok újraszámlálásánál.

A Nemzeti Választási Bizottság delegáltja később határozott hangon közölte az egyik jelölt delegáltjával: „Ha önöknek különvéleményük van, fényképezzenek és jegyzőkönyvezzenek”.  Ezután úgy tűnt, hogy ezzel pont került a vita végére, és elkezdték kinyitni a szavazólapokat tartalmazó dobozokat, majd megkezdték az újraszámlálást.

Az I. kerületben már találtak olyan szavazólapokat, amelyeket tévesen számoltak egyik vagy másik főpolgármester-jelölthöz. A kezdeti vitákat viszont sikerült lezárni, így nyugodt hangulatban zajlott az újraszámlálás.

A 444.hu időközben egy olyan cikket közölt, amelyben azt állítja: átnézték a választóköri jegyzőkönyveket. Ugyanis a nagy fellebbezéshullámot pont a jegyzőkönyvezett panaszok indították el, amik jelentős része szerint Vitézy Dávid kárára mentek érvénytelen voksok a szavazáson. A lap azt a következtetést tette, hogy 56 olyan szavazókör volt, ahol elismerték, hogy tévedtek, és tényleg Vitézy Dávid kárára tévedtek. 92 szavazókörben azt nyilatkozták, hogy a számlálásnál tévedtek, de az újraszámlálásnál nem találtak rosszul kategorizált szavazatot. Végül 10 olyan is akadt, ahol azt nyilatkozták, hogy tévedtek, de az újraszámlálásnál kiderült, hogy nem Vitézy, hanem Karácsony Gergely és/vagy Grundtner András (Mi Hazánk) kárára.

Sok helyen gondot okozott a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatos visszalépése, ami után sok szavazókörben sokszor egy vékonyka vonallal húzták csak át a nevét. Sokan ezért elsőre behúzták az X-et Szentkirályira, majd Vitézyre is, azonban ezek érvényes voksok voltak, hisz csak az egyik X ment valóban induló jelöltre. Viszont ezután 200-nál is több delegált adta nyilatkozatba, hogy a szavazókörükben emiatt voltak rontások.

Kerületenként számolják újra a szavazatokat

A Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén döntött: a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása július 9-én, 10-én és 11-én történik. Az újraszámlálás az érvénytelen szavazatok korábbi vizsgálatával ellentétben nem központilag, hanem kerületenként zajlik, 782 ezer szavazólapot számolnak újra.

Kedden 13 órakor nyolc kerületben kezdődött el az újraszámlálás:

  • I. kerület
  • V. kerület
  • VI. kerület
  • VII. kerület
  • XVI. kerület
  • XVII. kerület
  • XXII. kerület
  • XXIII. kerület

Az eredményhirdetésre péntekig kell várni.

Az Alkotmánybíróságtól a Kúriáig

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, de a történetnek ezzel nem volt vége: Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

A főpolgármester ezután a Kúriához fordult egy új választás reményében, de ott helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság eredménymegállapító határozatát. Ezután Vitézy Dávid kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé került az ügy, ahol megsemmisítették a kúriai döntést, így jutott el a folyamat a teljes újraszámlálásig.

Megszólalt Karácsony az újraszámolással kapcsolatban

(Index nyomán Szent Korona Rádió)