Megszólalt Karácsony az újraszámolással kapcsolatban

A Kúria vasárnap délután nyilvánosságra hozott határozata értelmében elrendelte, hogy a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot a Nemzeti Választási Bizottság újra átvizsgálja és újraszámolja. Az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján fogják megállapítani a főpolgármester-választás eredményét. A Kúria döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán reagált a Kúria döntésére, azt írta:

„Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak.”

A főpolgármester jelezte, hogy az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. – Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban – vélekedett Karácsony.

A Kúria döntésének előzménye, hogy az Alkotmánybíróság pénteken semmisítette meg a Kúria a főpolgármester-választás eredményét jóváhagyó végzését, amely szerint Karácsony Gergely nyert Vitézy Dávid előtt. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak Vitézynek a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelmét idézte elő. Vasárnap este Vitézy Dávid szintén Facebook-oldalán reagált a Kúria döntésére, többek közt azt írta: “Senki nem tudhatja, mi lesz a folyamat eredménye, az is lehet, hogy végül nő a különbség köztünk Karácsony Gergellyel, és az is, hogy csökken. Egyet azonban tudok: bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne.”

Karácsony: Vitézyt lapáttal fogjuk agyonverni

Vitézy egy kis autisztikus buzi – Nyilvánosságra került Karácsony hangfelvételének folytatása

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)