Védelmi adót vetnek ki a multik extraprofitjára – kormányinfó

A mai kormányinfón jelentős bejelentések hangzottak el a gazdasági intézkedésekről és az infláció megfékezéséről. Emellett a kormány részletesen ismertette a közlekedési fejlesztések terveit is.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter több témát is érintett. Az orosz Hilarion Alfejev metropolitával kapcsolatban, akit molesztálással vádoltak, elmondta, hogy az állampolgársági nyilvántartás nem nyilvános, és minden állampolgárságot kapó személy átvilágításon esik át. A miniszter szerint ezeket a vádakat büntetőeljárás keretében kell vizsgálni.

A kínai látogatás kapcsán Gulyás elmondta, hogy Magyarország célja, hogy Kína a béke mellett álljon, és hasonlóan cselekedjen az Egyesült Államok is. A rezsialap az év végéig biztosan megmarad, és a jövő évi költségvetésről a novemberi amerikai elnökválasztás után döntenek.

A főpolgármester-választásról a miniszter hangsúlyozta, hogy ha egy jelölt visszalép, akkor azt egyértelműen kell törölni a szavazólapokról, és ezt akár törvénybe is lehet foglalni. Az újraszámlálásról elmondta, hogy minden ítéletet tiszteletben kell tartani, és szükséges, hogy a jogszabály egyértelműen meghatározza az újraszámlálás feltételeit.

A repülőtéri késésekkel kapcsolatban a kormány akciótervet vár a HungaroControltól. Gulyás kijelentette, hogy a légi irányításnál jelentős létszámbővítés volt, de további intézkedések szükségesek a késések csökkentésére. Az adatok szerint a késések közel kétharmadáért a légitársaságok felelősek.

Orbán Viktor moszkvai tárgyalásairól Gulyás elmondta, hogy bár a miniszterelnök az unió soros elnökeként járt Moszkvában, nem az unió nevében tárgyalt. A kormány továbbra is fontosnak tartja a magyar médiák átláthatóságát és a háborús propaganda elleni fellépést.

A gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban Gulyás bejelentette, hogy a kormány újabb védelmi hozzájárulást vezet be az extraprofitot termelő multinacionális vállalatokra, beleértve a bankszektort és az energiacégeket. A bankadót a következő évben nem csökkentik, de a tranzakciós illetéket és a valutaváltási illetéket megemelik. A kormány szabályozni kívánja a számlavezetési és kártyahasználati díjakat is, hogy ezek ne terheljék a lakosságot.

Gulyás Gergely a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálásáról is beszélt, hangsúlyozva, hogy a folyamatot a lehető legnagyobb átláthatóság mellett kell végrehajtani, a jelölteket indító pártok küldötteinek jelenlétében. A miniszter szerint fontos a folyamatos átláthatóság biztosítása a választók bizalmának megőrzése érdekében.

Összefoglalva, a kormányinfón számos fontos bejelentés hangzott el, amelyek érintették a gazdasági intézkedéseket, a közlekedési fejlesztéseket és a főpolgármester-választás kérdéseit. Gulyásék szerint a kormány célja, hogy minden döntés a lehető legnagyobb átláthatóság mellett történjen, és folytatják a munkát a béke érdekében.

Ez volt a mai kormányinfón

(Szent Korona Rádió)