Ez volt a mai kormányinfón

A mai kormányinfón Gulyás Gergely beszámolt a Budapest-Bérlet költségmegosztási megállapodásáról és a Fidesz főpolgármester-jelöltjének hamarosan történő kiválasztásáról, miközben kiemelte a tanárhiány kezelésére irányuló intézkedéseket és a Budapesti repülőtér megvásárlásának közelgő bejelentését. A becsület napja is szóba jött.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A mai kormányinfón számos fontos kérdés került napirendre, és Gulyás Gergely miniszter többek között részletesen beszélt ezekről a témákról:

1. Becsület napja: A liberális újságírók beleálltak a kitörés hőseiről való megemlékezésekbe. Ennek kapcsán Gulyás kifejtette, hogy a kormány nem tudja megakadályozni a becsület napi felvonulásokat, mivel a gyülekezési jognak világos korlátai vannak. Persze arról már nem beszélt, hogy a rendőrség azért így is jócskán akadályozza ezeket a megemlékezéseket. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy bár a kormány elítéli ezeket a felvonulásokat, a gyülekezés szabadsága alapvető jog, aminek korlátozása csak szigorú feltételek mellett lehetséges.

2. Orbán Viktor és Donald Tusk találkozója: A miniszter említést tett arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már beszélt Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével. Bár a beszélgetés részleteit nem tárta a nyilvánosság elé, jelentőségét nem lehet figyelmen kívül hagyni, tekintettel Magyarország és az Európai Unió kapcsolatának jelenlegi dinamikájára.

3. Budapest-bérlet és a közösségi közlekedés: A Budapest-Bérlet kérdésében Gulyás elmondta, hogy megállapodást kell kötni a BKK-val a költségmegosztásról. Ez a megállapodás alapvető jelentőséggel bír a fővárosi közlekedési rendszer hatékony működése és a lakosság érdekeinek megfelelő kiszolgálása szempontjából.

4. Főpolgármester-választás és a Fidesz jelöltje: A főpolgármester-választást illetően Gulyás hangsúlyozta, hogy a Fidesznek lesz saját jelöltje. A jelölt személye a következő heti elnökségi ülésen kerülhet napirendre. Ez jelzi a Fidesz aktív részvételét a helyi politikában és az elkötelezettségét a városvezetésben való szerepvállalás iránt.

5. Reptér megvásárlása: A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlásával kapcsolatban a miniszter csak annyit mondott, hogy közel állnak a megállapodás bejelentéséhez. Ez a lépés jelentős hatással lehet Magyarország légiközlekedési infrastruktúrájára és gazdasági lehetőségeire.

6. Tanárhiány és oktatási reform: A pedagógushiány kezelése érdekében Gulyás jelezte, hogy a jövőben nem csak szakos tanárok, hanem tanítók is tarthatnak majd órát az alsóbb osztályokban. Ezzel kapcsolatban reméli, hogy a pedagógusbér-előrejelzés ugrásszerűen növeli majd azok számát, akik ezt a pályát választják. Ez a döntés fontos lépés az oktatási rendszer további fejlesztésében és a tanárhiány enyhítésében​.

Gulyás Gergely: „Az a gyermek joghátrányt szenved el, akinek nem egy apja, és egy anyja van”

(Szent Korona Rádió)