Szinte biztos, hogy csatlakozik Orbánék frakciójához a Nemzeti Tömörülés

Nagy valószínűséggel a franciákkal együtt az Olasz Liga is érkezhet. Ezzel összeállhat a sékeljobboldali frakció. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Néhány órán belül csatlakoznak a Patrióták Európáért (PfE) frakciójához a francia Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) EP-képviselői – értesült több forrásból a Politico. Ezzel az Orbán Viktor nevéhez kötődő új jobboldalinak nevezett csoportosulás a harmadik legnagyobb lehet az Európai Parlamentben, megelőzve a liberális Renew Europe frakciót is.

A döntésre már vasárnap este utalt a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella. Az elvesztett francia választás utáni beszédében úgy fogalmazott: „EP-képviselőink holnaptól végre teljes mértékben betölthetik szerepüket egy nagy politikai csoportban, mely befolyásolja majd az európai erőviszonyokat, vagyis annak elutasítását, hogy elárasszanak minket a migránsok, a büntető környezetvédelmet és szuverenitásunk elkobzását”.

A Nemzeti Tömörülés 30 EP-képviselője jelentős erőt képvisel az Európai Parlamentben. Ha ők átülnek a Patriótákba, az eddigi frakciójuk, az Identitás és Demokrácia (ID) végét jelenti majd. Az elmúlt hetekben több sajtóértesülés is napvilágot látott arról, hogy eleve ez volt a cél, és az ID-t alapító Marine Le Pen a háttérben régóta tárgyalt az új frakció létrehozásáról. A francia elnökválasztásra készülő politikus ezzel lényegében az ID átszervezését készítette elő, melynek csak első lépése volt a német AfD kizárása.

Politicónak nyilatkozó párton belüli források is úgy fogalmaztak, hogy már korábban beolvadtak volna a Patriótákba, de azt a francia választások miatt elhalasztották. A lap úgy tudja, hogy a Nemzeti Tömörülést az olasz Liga is követi majd.

Belépnek Geert Wildersék is a kóserjobboldali koalícióba

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)