Elsüllyedt Irán egyik legmodernebb hadihajója

Váratlanul felborult és elsüllyedt az iráni haditengerészet egyik legmodernebb hadihajója, a Sahand fregatt – jelenti több közel-keleti forrás.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A mindössze 12 éves hadihajó Bandar Abbász kikötőjében fordult az oldalára, majd szinte teljesen a vízbe süllyedt.

Iráni források szerint műszaki hibából keletkező baleset történt. A Mehr hírügynökség arról ír: az incidensnek sérültjei voltak, őket kórházba szállítottálk.

H. I. Sutton haditengerészeti szakértő blogján megjegyezi: az elmúlt 6 év során négy hadihajót vesztett el balesetek, műszaki hibák miatt.

A Sahand Irán egyik legújabb hazai fejlesztésű fregattja, amely a brit tervezésű Vosper Mark 5 alapján készült. Ezeket Nagy-Britannia szállította a forradalom előtt, és továbbra is az iráni haditengerészet szolgálatában állnak. Az újabb Moudge-osztályú hajók, köztük a Sahand is, alternatív fegyverzettel ellátott fejlesztések. A Sahandnak jellegzetes, ferde oldalai voltak, amelyek modernebbnek tűnnek, és talán a radarjelzés csökkentésére tettek vele kísérletet.

A hajót a megépítése óta új AESA radarral, 4-8 közepes hatótávolságú légvédelmi rakétával és hajó elleni rakéták számának megduplázásával korszerűsítették.

Miniszterelnököt választott Irán

(Shafaq és Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)