Újra kitört az Etna

Kedden újra kitört Európa legmagasabb vulkánja, a szicíliai Etna, mely a világ egyik legaktívabbjának számít. Kitörései régóta dokumentáltak, az első feljegyzés kr.e. 425-ből származik.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az elmúlt napokban, több mint fél éves kitörési szünet után, látványos vulkánkitöréssel éledt fel Európa leghíresebb vulkánja, az Etna. A folyamatos lávatűzijáték nagy gyorsasággal épített fel egy méretes vulkáni kúpot az Etna központi kráterterületén. A kitörések turistacsalogatóak, de a múlt eseményei arra is figyelmeztetnek, hogy ez bármikor átválthat egy erőteljesebb, úgynevezett paroxizmális lávaszökőkút kitörésbe.

Ahogy vége lett az izlandi Sundhnúkur vulkánkitörés újabb epizódjának, máris átvette a stafétabotot az Etna és napok óta viszi a show-t. Sokáig kellett erre várni: utoljára tavaly december 1-én működött a szicíliai tűzhányó. Akkor egy rövid, de látványos paroxizmális lávaszökőkút és lávaöntő kitörést mutatott, most a központi kráterrendszer egy másik kürtője éledt fel. Több mint hat hónap után a Voragine kürtő nyílt meg és a látványos, Stromboli-típusú lávatűzijátékkal és lávafröccs-kitörésekkel egy hét alatt alatt több mint 25 méter magas vulkáni kúp alakult ki. A viszonylag hosszú szünet sem volt teljesen eseménytelen, tavasszal ismét látványos gázgyűrűk jelentek meg a Bocca Nuova belsejében 2023. nyarán kialakult, kerekded beszakadásos kráterek felett.

Június 14-én aztán viszonylag váratlanul, de azért nem minden előjel nélkül indult meg a lávafröcskölődés a Voragine kráter peremén. Ez a kráter utoljára 2019. szeptemberében, majd 2021. márciusában működött, az Etna vulkánkitörései ezt megelőzően és ez után is jórészt az új, délkeleti kráter vulkáni kúpján zajlottak. A pulzáló lávafröccs-kitörés egy hét múlva már erőteljesebb, szinte folyamatos Stromboli-típusú kitörésekkel folytatódott, és eközben a felszín alatti magmamozgást jelző földremegés jel kilengése is egyre nőtt. A nagy gyorsasággal gyarapodó vulkáni kúp néhány nap alatt túlnőtt a Voragine kráter peremén, a vulkántúrákra benevező turisták nagy örömére. A lávafoszlányok jelenleg 100-200 méter magasra repülnek a kürtő fölé és placcsannak le a friss vulkáni kúp oldalára. Június 28-án este aztán egy lávafolyam is kiindult a kitörés helyéről, ami a Bocca Nuova mély kráterébe csorgott, majd a lávafolyam mennyisége egyfajta lávazuhatagot alkotva két nap alatt még intenzívebbé vált.

A vulkáni működés egyelőre tehát inkább turistacsalogató és nem jelent veszélyt, de hozzá kell tenni, hogy ez a helyzet gyorsan változhat. A cataniai INGV Etna Obszervatórium vulkanológusai ezért folyamatosan figyelik a magmaáramlás jeleit, értékelik a jelzéseket, hogy ez vezethet-e egy erőteljesebb, robbanásos kitöréshez. A Voragine korábbi kitöréseit véve ez a mostani vulkáni működés hetekig, hónapokig is eltarthat a jelen formában. Azonban a korábbi vulkáni események azt is jelzik, hogy lehetséges forgatókönyv az is, hogy a mostani vulkanizmus egy nagyobb területet érintő, erőteljesebb robbanásos működésre vált, ahogy az 1998 júliusában, 1999 szeptemberében vagy 2015 decemberében történt, amikor 1-2 km magasra emelkedtek a lávaszökőkutak.

Megfejtették a Platón halálával kapcsolatos rejtélyeket!?

(RTL és Telex nyomán Szent Korona Rádió)