Megfejtették a Platón halálával kapcsolatos rejtélyeket!?

Platón temetésének helye csak nagyjából volt ezeddig ismeretes, ugyanakkor most újabb információkra derült fény. A tudósok megfejtettek egy, a Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörésekor elveszett dokumentumot. A Herculaneumból származó, karbonizált papirusztekercsből kiderült Platón temetkezési helye és utolsó éjszakájának részletei is.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Platón görög filozófus – Szókratész tanítványa és Arisztotelész tanítója – közel 2400 éve halt meg, miután hatalmas mértékű tudását rögzítette politikai filozófiai, esztétikai, etikai és egyéb műveiben.

A Vezúv 1945 évvel ezelőtt tört ki, hamuba temetve Pompeii és Herculaneum római városokat. Herculaneumban egy dokumentumokkal teli villát – amelyet ma a Papiruszok villája néven ismerünk – temetett maga alá, amelynek tartalma elszenesedett.

Az előző héten kutatók bejelentették, hogy egy, a villából származó, a vulkánkitörés következtében elszenesedett dokumentumból

KIDERÍTETTÉK, HOGY HOL LEHET A HÍRES FILOZÓFUS KONKRÉT TEMETKEZÉSI HELYE, VALAMINT HOGYAN ÉRHETETT VÉGET AZ ÉLETE.

A Greek Schools – magyarul Görög Iskolák – kutatási projekt szakemberei mesterséges intelligencia segítségével tettek kísérletet a tekercsen lévő, szabad szemmel már láthatatlanná vált tinta olvasására. Optikai koherencia-tomográfiával és infravörös hiperspektrális képalkotással pásztázták át a karbonizált tekercsbe zárt karaktereket, és eddig mintegy 1000 szót azonosítottak, feltárva ezzel Platón utolsó napjainak és halálának részleteit.

A papirusz

A papiruszt a gadarai Philodémus, egy herculaneumi költő és filozófus írta. A kutatók azt már tudták, hogy Platónt valahol az Akadémia – vagyis az általa alapított athéni akadémiai iskola – területén temették el, de pontos nyughelye ismeretlen volt.

Graziano Ranocchia, a Pisai Egyetem papirológusa és a projekt vezető kutatója szerint a szövegek arra utalnak, hogy

PLATÓNT AZ AKADÉMIÁN BELÜL A MÚZSÁKNAK SZENTELT SZENTÉLY KÖZELÉBEN LÉVŐ MAGÁNKERTBEN TEMETTÉK EL.

A dokumentumok megrendítő bepillantást engednek Platón utolsó estéjébe is, és leírják, hogy a láz és a zavaró zene miféle kényelmetlenségeket okozott neki. Ellentétben azokkal a korábbi történeti beszámolókkal, amelyek alapján Platónt Kr.e. 387-ben adták el rabszolgának Szirakuzában, a szövegek alapján erre valószínűleg vagy Kr.e. 404-ben kerülhetett sor Aigina szigetén egy spártai hódítás során, vagy nem sokkal a mentora, Szókratész halála után.

Az India partjainál talált elsüllyedt város átírhatja az emberiség történelmét

50 éve a Duna mélyén a titokzatos Senki szigete

(Index és Rakéta nyomán Szent Korona Rádió)