Brit választások: Magasan nyert a Munkáspárt, történelmi mélyponton a konzervatívok

A tegnapi napon sikeresen lezajlottak a választások az Egyesült Királyság területén. Az eredmény megdöbbentő, hiszen a balosok 1997 óta nem értek el ilyen jó eredményt. Ezzel Nagy Britannia új miniszterelnöke az a Keir Starmer lesz, aki a Világgazdasági Fórum tagja és rendszeresen hajbókol az LMBTQP lobbinak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A választóhelyiségek csütörtök éjjeli zárása után közzétett exit poll azt valószínűsítette, hogy a Labour 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban.

Péntek reggelre a hivatalos szavazatszámlálási eredmények is megerősítették, hogy a Munkáspárt győzött a parlamenti választáson, a Labour alsóházi mandátumainak száma ugyanis átlépte a minimális többséget jelentő 326-ot. Ez azt jelenti, hogy a Munkáspárt alakíthatja meg az új kormányt, és Sir Keir Starmer, a Labour vezetője lesz a következő brit miniszterelnök.

Starmer várhatóan még pénteken felkeresi a Buckingham-palotában III. Károly királyt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

Ki az a Keir Starmer?

Annak ellenére, hogy Starmer a Munkáspárt vezetője, ami eredetileg egy antikapitalista, baloldali párt volt, ő maga a Világgazdasági Fórum (WEF) tagja. Ez kissé hiteltelenné teszi, hiszen a WEF a világ legnagyobb pénzembereinek a gyűjtőhelye, ahol két síelés között megtárgyalják, hogy miként vezessék be a teljes digitális diktatúrát.

Emellett az LMBTQP propaganda hűséges híve, rendszeresen áll ki a hagyományellenes devianciák képviselői mellett.

Starmer sikeresen nyerte el a “Nagy Britannia legszürkébb politikusa” címet, hiszen a kampány alatt végig sikerült semlegesnek maradni, semmilyen témában nem foglalt álláspontot, hogy egyik társadalmi csoportot se sértse meg.

Így jelenleg nem igazán tudni, hogy kormányfőként Starmer mit is tenne az Egyesült Királyság élén – még programbemutatóján is azt az ellentmondást ígérte, hogy a munkások érdekeit úgy fogják szolgálni, hogy közben tőkepártiak is lesznek. A néhány elemében rendkívül ambiciózus szociális programjuk kapcsán pedig azt ígéri, hogy adóemelés nélkül is végre tudják hajtani.

A britek nagy része ugyanakkor úgy szavazott neki bizalmat, hogy fogalma sem volt arról, mit is képvisel. Starmer a kampányban nagyon biztonsági játékot játszott, és a nyilvánosság előtt szándékosan próbált minél szürkébbnek tűnni, hogy ne sértsen meg egyetlen csoportot sem. Ez néha szürreális pillanatokat szült, például a szerinte élete legszemélyesebb interjújában olyan kérdésekre sem tudott – vagy inkább nem akart – válaszolni, hogy extrovertált vagy introvertált személyiségű, vagy hogy mi a kedvenc könyve vagy verse, de állítása szerint még álmodni se szokott.

A Parlament új összetétele

A Munkáspárt által igazoltan elnyert képviselői helyek száma pénteken kora reggel 390-nél tartott, úgy, hogy még 66 választókerületből nem érkeztek be a hivatalos eredmények.

A 390 eddig elnyert mandátum is 191-gyel több a Labour eddigi alsóházi frakciólétszámánál.

A szavazatok összesítésének folyamata során korrigált becslések alapján a konzervatívok az exit poll által valószínűsítettnél valamivel több, 136 képviselői mandátumot szerezhettek, de ez is a toryk eddigi legrosszabb választási eredménye lenne a párt fennállása óta. A Konzervatív Párt eddigi leggyengébb eredményét az 1906-os parlamenti választásokon érte el, amikor 156 képviselői mandátumot szerezett.

A frissített mandátumbecslések azt is valószínűsítik, hogy a Munkáspártnak 166 fős többsége lesz az új összetételű alsóházban a többi frakció együttes létszámához képest. Ez a Labour legjobb eredményét jelentené az 1997-es választások óta, amikor a párt Tony Blair vezetésével 418 képviselői mandátumot szerzett és 178 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt.

A Munkáspárt azóta – vagyis 27 éve – most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és 19 éve most nyert először választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választásokon, kormányzati pozícióból aratta.

Péntek reggelre kiderült az is, hogy az eddigi konzervatív kormány több minisztere, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter elvesztette képviselői mandátumát.

Most első ízben bekerült a londoni alsóházba Nigel Farage, a jobboldali radikális Reform UK párt vezetője, aki eddig nyolc választáson próbált képviselői mandátumhoz jutni.

A választási részeredmények ugyanakkor azt jelzik, hogy a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) jelentős mandátumveszteséget szenvedett.

Tömegesen nyerik helyhatósági választásokat a migránsok Nagy-Britanniában

A béketárgyalás majdnem sikeres lett az oroszok és ukránok között: Nagy-Britannia vétózta meg az aláírást

(Kuruc.Info és Index nyomán Szent Korona Rádió)