Sorra lépnek vissza a jelöltek Franciaországban, hogy le tudják győzni Le Penéket

Az első fordulót simán nyerték Le Penék, a baloldal pedig kétségbe esett, ezért egyre több jelöltet léptetnek vissza, hogy ne aprózódjanak el a szavazatok, és ezáltal megverhessék a Nemzeti Tömörülést. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A francia baloldali és centrista pártok tömegesen léptették vissza jelöltjeiket a vasárnapi, nagy tétekkel járó választásokról, hogy összehangoltan próbálják megakadályozni, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN)  abszolút többséget szerezzen. A kedd esti határidőig több mint 200, az első forduló eredményei alapján harmadik helyen a második fordulóba jutott jelöltet léptettek vissza, hogy az RN ellenfeleire érkező szavazatokat ne osszák meg – írja a Financial Times.

A Le Monde adatai alapján ez azt jelenti, hogy a három jelöltes körzetek több mint kétharmadában visszaléptették az egyik jelöltet a második fordulótól.

Az RN elleni “köztársasági front” kiépítésére irányuló akcióban a baloldali Nouveau Front Populaire  minden harmadik helyen álló jelöltje visszalépett, ahogyan szinte az összes harmadik helyezett is az Emmanuel Macron-féle Ensemble jelöltjei közül.

Az Ipsos közvéleménykutató szerint így az abszolút többség nagyon valószínűtlennek tűnik, bár újabb közvélemény-kutatásokra lesz szükség. Azt azonban továbbra is “nagyon-nagyon valószínűnek” tartják, hogy az RN nyeri a legtöbb mandátumot.

Előfordulhat, hogy a vasárnapi választás után egyik oldalon sem lesz kormányzóképes koalíció –  azaz Európa második legnagyobb gazdasága politikai patthelyzetbe kerülhet.

Megint a fasiszta kukák és szélsőjobboldali ablakok ellen harcolt az Antifa Franciaországban

(Privát Bankár nyomán Szent Korona Rádió)