Több helyen is megismétlik a szavazást

Június 9-én Magyarországon jelentős szavazások zajlottak, mivel egyszerre tartották meg az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. Azonban a választási folyamat nem mindenhol zárult le egyértelmű eredménnyel. Számos településen problémák merültek fel, amelyek miatt a választásokat meg kell ismételni. Ezen kívül további időközi választásokra is sor kerül majd, hogy véglegesítsék a helyi önkormányzatok összetételét. A választási eredmények teljes tisztázása érdekében tehát több helyen újra szavazniuk kell a polgároknak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

„A választások során felmerülő jogszabálysértésekre hivatkozva több településen is megtámadták a helyi választási bizottságok (HVB) választási eredményt megállapító döntéseit, és kérték egyes választások megismétlését. A területi választási bizottságok (TVB), valamint a Kúria a választások eredményével szemben benyújtott fellebbezések és bírósági felülvizsgálati kérelmek kapcsán hét esetben döntött a szavazás megismétlése mellett” – olvasható a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

A polgármester-választás várhatóan az alábbi öt településen kerül megismétlésre:

  • Nemesdéd (Somogy vármegye),
  • Ricse (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye),
  • Penészlek, Ópályi 2. számú szavazókör (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
  • és Nagytarcsa 4. számú szavazókör (Pest vármegye).
  • Két településen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállón a roma települési önkormányzati választás megismétléséről döntött a TVB.

A megismételt szavazások – a vonatkozó törvénynek megfelelően – minden település esetében 2024. július 7-ére kerültek kitűzésre. Megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek szerepelnek a szavazólapon, mint a június 9-i választáson, nincs új jelöltállítási folyamat, de az indulók a szavazást megelőző nap, vagyis 2024. július 6-án 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről.

Az ismételt szavazáson azok a választópolgárok szerepelhetnek a szavazóköri névjegyzékben, akik:

  • a megismételtetett szavazáson a szavazóköri névjegyzékben szerepeltek,
  • a megismételtetett szavazáson azért nem szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben, mert nem rendelkeztek választójoggal, de legkésőbb az ismételt szavazás napján nagykorúvá válnak vagy a névjegyzék lezárásáig egyébként választójogot szereznek.

A megismételt szavazásra nemzetiségi névjegyzékbe vétellel és átjelentkezéssel kapcsolatos kérelem nem nyújtható be.

Szavazategyenlőség miatt időközik is lesznek

A választási iroda honlapjáról az is kiderült, hogy időközi választásra a június 9-i szavazategyenlőség miatt több településen is szükség lesz:

  • Kissomlyó (Vas vármegye)
  • Zalakomár (Zala vármegye)
  • Büssü (Somogy vármegye)
  • Koppányszántó (Tolna vármegye)
  • Kerepes (Pest vármegye)
  • Bajánsenye (Vas vármegye)
  • Rátót (Vas vármegye)
  • Sajóivánka (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)

A következő időszakban további 9 településen várható időközi választás kitűzése ugyancsak szavazategyenlőség vagy jelölt hiánya miatt: Bozsok, Zalaboldogfa, Szijártóháza, Vatta, Mesterháza, Pakod, Pécs, Belsősárd, Újsolt. A felsorolt települések közül a kerepesi, valamint a pécsi időközi csak egy egyéni választókerületet érint.

Budapesten a Kúria elutasította Karácsony Gergely teljes fővárosra, valamint Vitézy Dávid két kerületre vonatkozó kérvényét, ez alapján tehát nem lesz megismételt főpolgármester-választás, de Vitézy Dávid az Alkotmánybíróság elé vitte az ügyet. Nagy Attilát, a Nemzeti Választási Iroda elnökét hétfőn megjelent interjúnkban kérdeztük a választás lebonyolításáról.

„Nem tudott lemondani a 7 milliós jövedelemről” – az EP-mandátumát átadó Toroczkai kiosztotta Majdan Pétert

(Index nyomán Szent Korona Rádió)