Ha összecsapna Izraellel a Hezbollah, Irán támogatná a siíta szervezetet

Ha Izrael az egész arab világra kiterjedő háborút indít, “nem lesz más választásunk, mint minden eszközzel támogatni a Hezbollahot” – mondta Kamal Kharrazi, Irán legfelsőbb vezetőjének egyik tanácsadója a Financial Timesnak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ha Izrael teljes körű offenzívát indít a Hezbollah ellen, az regionális konfliktust válthat ki – mondta Kharrazi.

“Minden libanoni, arab ország és az “ellenállási tengely” tagjai támogatni fogják Libanont Izrael ellen. (…) Lehetőség lesz arra, hogy a háború az egész térségre kiterjedjen, amelyben minden ország, beleértve Iránt is, részt vesz. Egy ilyen helyzetben nem lesz más választásunk, mint minden eszközzel támogatni a Hezbollahot”

– mondta Kharrazi a lapnak.

Az iráni legfelsőbb vezető egyik tanácsadója szerint Teherán nem érdekelt egy regionális konfliktusban. Sürgette az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a további eszkaláció megakadályozása érdekében.

“A háború kiterjesztése senkinek sem áll érdekében – sem Iránnak, sem az Egyesült Államoknak”

– mondta.

Korábban a Politico című lap amerikai hírszerzési értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a következő hetekben nagyobb összecsapásra kerülhet sor Izrael és a libanoni Hezbollah mozgalom között, ha az izraeli fél és a palesztin Hamász mozgalom nem tud tűzszüneti megállapodást kötni a Gázai övezetben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) június 18-án bejelentette a libanoni offenzíva haditervének jóváhagyását. Israel Katz külügyminiszter ezután a Hezbollah megsemmisítésével és Libanonban súlyos károk okozásával fenyegetőzött, ha teljes körű háború tör ki, hozzátéve, hogy Izrael közel áll egy olyan döntéshez, amely megváltoztatja az északi fronton érvényesülő szabályokat. A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah a maga részéről június 19-én azt mondta, hogy a mozgalom megszállhatja Észak-Izraelt, ha a konfrontáció tovább eszkalálódik.

Több, mint ötven szíriai Hezbollah célpontra mért csapást október óta a cionista terrorállam

A Hezbollah ma is negyven rakétát küldött Izraelnek

(Vadhajtasok.hu nyomán Szent Korona Rádió)