Iráni elnökválasztás – jön a második forduló, mert nincs meg az abszolút többség egyik félnél sem

Elnökválasztás kezdődött Iránban pénteken. Az országban csak 2025-ben lett volna esedékes a szavazás, az előrehozott választást Ebrahim Raiszi államfő halála miatt tartják, aki májusban helikopter balesetben vesztette életét. Az első fordulón nem volt meg az abszolút többség egyik fél részéről sem, így újabb szavazást indítanak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A választók csak a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Ali Hameneihez hűséges jelöltekre voksolhatnak.

A legesélyesebbek között van Musztafa Purmohammadi volt belügyminiszter, egy síita pap, a második legnépszerűbb jelölt az ultrakonzervatív Szaíd Dzsalili, egykori nukleáris tárgyaló. A harmadik jelölt a kevésbé ismert Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter, akit mérsékeltként emlegetnek, és aki szeretné újraéleszteni az iráni nukleáris megállapodást a világ vezető nagyhatalmaival. A negyedik jelölt Mohammed Baker Kalibaf, Teherán korábbi polgármestere, aki már háromszor indult az elnökválasztáson.

Miközben az államfőknek van bizonyos mozgástere azzal kapcsolatban, hogyan tárgyalnak a nyugati hatalmakkal, addig államügyekben Iránban a politikai és vallási legfőbb vezetőnek, Ali Hámenei ajatollahnak van végső szava.

Mintegy 61 millió iránit vártak az urnákhoz a pénteki elnökválasztáson.

Eredmény

A reformerként ismert Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter és az ultrakonzervatív Szaíd Dzsalili egykori nukleáris tárgyaló jutott az iráni elnökválasztás második, július 5-én esedékes második fordulójába – közölte szombaton az iráni választási bizottság.

Peszeskján a pénteken tartott első fordulóban a voksok 42,5 százalékát szerezte meg, Dzsalili pedig 38,7 százalékát. Mivel a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani, amelyből kiesett a korábban legesélyesebbnek tartott Mohammed Baker Kalibaf, Teherán korábbi polgármestere a voksok 13,8 százalékával, és Musztafa Purmohammadi volt belügyminiszter, aki a szavazatok kevesebb mint egy százalékát kapta.

Az 1979-es iszlám forradalom óta tartott 14 iráni elnökválasztás közül eddig csak egy esetében, 2005-ben volt szükség második fordulóra. A pénteki választáson a részvétel 39,9 százalékkal a legalacsonyabb volt 1979 óta.

Az iráni sajtó beszámolója szerint Szisztán-Beludzsisztán tartományban fegyveresek támadtak meg egy szavazóurnákat szállító járművet, megölve két biztonsági embert. Az incidens éjfélkor történt Raszk városában. A térségben több terrorcselekmény is történt az utóbbi időben, de a mostani támadást egyelőre senki sem vállalta magára. A régióban a Dzsais al-Adl szunnita iszlamista csoport aktív, amely saját közlése szerint a térség függetlenségéért küzd.

Hárommillióan kísérték az iráni elnököt az utolsó útján

Életét vesztette az iráni elnök a helikopterbalesetben

(Euronews.com és hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)