Életét vesztette az iráni elnök a helikopterbalesetben

Meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök, miután a helikopter, amelyen utazott, lezuhant egy hegyvidéki területen Irán északnyugati részén – erősítette meg egy tisztviselő a Reutersnek. Vasárnap a heves esőzés és a viharos szél miatt „kemény leszállást” (hard landing) hajthatott végre a helikopter, amelyen az iráni elnökkel utazott Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter és más tisztviselők is. A legfrissebb beszámolók szerint egyetlen túlélőt sem találtak a helikopter roncsai között.

Ebrahim Raiszi iráni elnök és külügyminisztere meghalt, amikor helikopterük lezuhant, miközben hegyvidéki terepen, sűrű ködben haladtak át – közölte egy iráni tisztviselő hétfőn a Reuters hírügynökséggel.

„Raiszi elnök, a külügyminiszter és a helikopter összes utasa meghalt a balesetben” – mondta a magas rangú iráni tisztviselő, aki az ügy érzékenysége miatt neve elhallgatását kérte.

Az iráni Mehr hírügynökség megerősítette a haláleseteket, és arról számolt be, hogy „az iráni elnököt és külügyminisztert szállító helikopter minden utasa mártírhalált halt”.

Egy iráni tisztviselő korábban a Reutersnek azt mondta, hogy a Raiszit és Hoszein Amirabdollahian külügyminisztert szállító helikopter teljesen kiégett a vasárnapi balesetben.

Az állami televízió arról számolt be, hogy a helyszínről készült felvételeken látszik, hogy a repülőgép egy hegycsúcsnak csapódott, bár a baleset okáról hivatalosan nem közöltek semmit.

Az IRNA állami hírügynökség szerint Raiszi egy amerikai gyártmányú Bell 212-es helikopterrel repült.

A mentőcsapatok egész éjjel küzdöttek, hogy hétfőn kora reggelre elérjék a roncsokat.

„A baleset helyszínének felfedezésével a helikopter utasai között nem észleltek életjelet” – mondta az iráni Vörös Félhold vezetője, Pir-Hossein Kolivand az állami televíziónak.

Összeült a kormány

A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en. Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz. Az elnök halálhírét követően az iráni kabinet hétfő délelőtt rendkívüli ülést tartott.

A szék, amelyben Raiszi szokott ülni, üresen állt, és az elnök emlékére fekete kendőt terítettek rá – derült ki az állami hírügynökség által megosztott fotóból. A gyászmenet időpontját és részleteit a későbbiekben jelentik be.

Az állami médiában iszlám imákat sugároznak az elnök tiszteletére, míg Raiszi hivatalos X-oldalán egy idézetet osztottak meg a Koránból: „Béke legyen Ábrahámmal. Valóban, így jutalmazzuk meg a jót cselekvő embereket. Valóban, ő a mi hívő szolgáink közül való volt.”

A baleset az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt. Az IRNA úgy tudja, hogy a gépen utazott az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.

A keményvonalas politikát folytató, konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba. A következő elnökválasztásra 2025-ben került volna sor, a kialakult helyzet miatt azonban elképzelhető, hogy már idén júliusban megrendezik – közölte a Reuters hírügynökség.

Ebrahim Raiszi 1960. december 14-én született Irán második legnagyobb városában, Mashadban. Miután egy iráni kisfaluban kezdte meg a tanulást, egy Hawzában folytatta tanulmányait, ami egy olyan oktatási központ az iszlám világban, mely hasonló a nyugati egyetemekhez, és hagyományosan elismert ajatollahok végzik az oktatást. 1975-ben a „Boroujerdi ajatollah iskolában” folytatta tanulmányait, hogy Qom-i Szemináriumban tanulhasson. Magánjogból doktorált a Motahari Egyetemen.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)