Szánalmas teljesítményt nyújtott a demens Biden a Trumppal szembeni vitán

Magyar idő szerint hajnali háromkor rendezte a CNN a Joe Biden és Donald Trump közötti elnökjelölti vitát. A regnáló elnök még saját kampánycsapata szerint is nagyon rossz formában volt. Nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen egy demens vénemberről van már szó.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Joe Biden és Donald Trump csütörtök esti atlantai összecsapása jó eséllyel az amerikai történelem legsorsdöntőbb elnökjelölti vitája lesz – a csatorna legalábbis így hirdette az összecsapást.

Először fordult elő ugyanis, hogy egy hivatalban lévő elnök és egy volt elnök nézők milliói előtt csapott össze egymással, ráadásul a megszokottnál jóval korábban, még a pártkonvenciók előtt. A CNN által rendezett összecsapás az eddigi legmeghatározóbb pillanat volt a fej fej mellett zajló választásokon, és ez lett volna Biden legjobb esélye arra, hogy felvillanyozza újraválasztási kampányát.

A vita hátteréhez hozzátartozik, egy olyan pillanatban rendezték, amikor sok amerikai keres enyhülést a magas árak miatt, amelyek megnehezítik a családok élelmezését, valamint a bérleti díjak, jelzáloghitelek és új autók megfizetését. A vita az abortuszhoz való hozzáférésről szóló intenzív nemzeti vita közepette bontakozott ki, amelyet a Trump által felépített konzervatív legfelsőbb bírósági többség szabadított el. A bevándorlással és a külpolitikával kapcsolatos mély megosztottság tapasztalható egy olyan világban, amely tele van az USA hatalmának új kihívásaival, vitatott hátteret képez a két, egymást nyíltan lenéző jelölt összecsapásának.

A vita ebben az értelemben megszemélyesítette azt a választási versenyt, amely amerikaiak millióit hagyott elégedetlenül a két idős jelölt által kínált választási lehetőséggel. Ezzel pedig eleve több szavazót idegenítenek el, mint amennyit vonzanak.

Biden siralmas teljesítményt nyújtott.  Zavarodott volt, és össze-vissza beszélt. Egy ponton például azt állította, hogyha az oroszok győznek, akkor a NATO tagállamokat veszélyeztetik, például Fehéroroszországot, ami tudjuk, hogy Oroszország legfőbb szövetségese….


Ehhez hasonlóan egy ponton 15.000 új munkahelyről beszélt, később javította magát 15 millióra.

Trump viszont hozta a tőle elvárható stílust. Ő sem volt életének legjobb formájában, de legalább beszámítható tudatállapotúnak tűnt. A vita érdemi része (pl. a Capitolum ostromának kérdése) nem is Biden és közte zajlott, hanem a vitát vezető riporter között, hiszen a kellemetlenebb témákat ő hozta fel.

A vita vége ismét beszédes volt. Bident a feleségének kellett elvezetnie…