Pressman: 35 ország nagykövetsége sürgeti, hogy vonják vissza a hagyományos családmodellt védő törvényeket

A buzi zsidó már megint pofátlan, ráadásul most további nagyköveteket vett rá, hogy támadják a magyar törvényeket, köztük a Tusk vezette Lengyelországot is. Itt emlékeztetnénk őket, hogy a nagykövet dolga a diplomáciai képviselet, nem a belpolitikába való beleugatás.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

„Most először számos ország egyesült és fejezi ki komoly aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ-törvények miatt, és azok megszüntetését követeli. Egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ-személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele” – mondta el a buzi David Pressman, amerikai nagykövet a Telexnek annak a nyilatkozatnak kapcsán, melyben idén az Egyesült Államokkal együtt 35 ország budapesti nagykövetsége és több kulturális intézet is támogatásáról biztosította az LMBTQP agymenésben szenvedőket a 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából.

Nem ez az első alkalom, hogy nagykövetségek közleményt adnak ki arról, hogy aggasztónak tartják az LMBTQP-közösséget megbélyegző magyar jogszabályokat és a politikai retorikát, mintha bármi közük lenne hozzá. 2021-ben 30, 2022-ben 42, 2023-ban 38 ország budapesti nagykövetsége írt alá egy hasonló nyilatkozatot.

„Elutasítunk és elítélünk minden erőszakos cselekményt, gyűlöletbeszédet, zaklatást, megbélyegzést és diszkriminációt, amely egyének és közösségek ellen szexuális irányultságuk, nemi identitásuk, nemi önkifejezésük vagy nemi jellemzőik alapján irányul, és támogatjuk az ilyen cselekményekkel szembeni küzdelmet. Ebben a tekintetben komoly aggodalommal tölt el minket minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amely nincsen összhangban a megkülönböztetésmentességnek, a nemzetközi emberi jognak és az emberi méltóságnak az alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez. Ide tartoznak azok a politikai indíttatású törekvések, amelyek az LMBTQI+-személyeket és családtagjaikat, illetve az LMBTQI+-személyek könyvekben, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítését veszik célba. Ki kívánjuk hangsúlyozni, hogy itt is és máshol is fontos, hogy a vezetők és a kormányok tisztelettel viseltessenek az LMBTQI+-közösség és az LMBTQI+-személyek iránt, megvédjék az ebbe a közösségbe tartozók jogait, és felszámolják a velük szemben diszkriminatív törvényeket, gyakorlatokat és politikákat”

– írják a buzipárti nagykövetek.

Lengyelország idén először csatlakozott a diplomáciai nyilatkozathoz

A nyilatkozatban azt is kiemelték, hogy a Budapest Pride a régió leghosszabb múltra visszatekintő LMBTQP-rendezvénye.

David Pressman – aki egyike az ország hat vállaltan meleg nagykövetének – az országba érkezése óta aktívan kiáll a magyarországi LMBTQP-közösség mellett, tavaly a Budapest Pride nyitórendezvényén mondott beszédet, amire a magyar kormány is reagált. A Pride hónap lezárásaként pedig az amerikai nagykövetségen rendezett családi pikniket, amit idén is megtartanak majd.

Pressman arra a kérdésre, hogy meghívott-e valakit a Fideszből vagy a kormányból az amerikai nagykövetségi piknikre, a Telexnek azt válaszolta: „Sokukat meghívtam, és remélem, hogy el tudnak jönni. Minisztereket, magas rangú tisztviselőket és véleményvezéreket is. Szerintem a részvételük erőteljes nyilatkozat lenne, és nagyszerű lehetőség arra, hogy azok az emberek, akik esetleg nem értenek egyet, összejöjjenek, találkozzanak és lássák, hogy az LMBTQP-közösségben nincs semmi félelmetes. Nagykövetként tényleg próbáltam – ez az egyik legnehezebb dolog ebben az országban – összehozni azokat az embereket, akik nem értenek egyet egymással. Próbáltam sokféle módon tenni azért, hogy legyen köztük párbeszéd. De természetesen a Fidesz tagjait, az ellenzék tagjait és minden releváns politikai szereplőt Magyarországon szívesen látunk az eseményen, amelyet nagy örömmel és tisztelettel rendezek az Egyesült Államok nevében.”

Nem csak propagálni, megjeleníteni is tilos

Bár a 2024-es európai parlamenti választások javarészt a háborúellenes retorikáról szóltak, az LMBTQP-kérdések idén sem maradhattak ki a kampányból, „No migration, no gender, no war!” – így fejezte be Orbán Viktor beszédét a Fidesz idei kampányzáró rendezvényén.

A 2021-ben elfogadott Gyermekvédelmi törvény miatt idén már bírságoltak is, a törvény miatt a Libri a könyvesboltjaiban más kategóriába, más polcokra rakta egy magyar regényíró könyveit, de a Líra ellen is indult eljárás.

Örülnek a buzik a kiállásnak

A Budapest Pride közleményben reagált a nyilatkozatra, történelmi kiállásnak nevezte azt, külön kiemelve, hogy Lengyelország is az aláírók között van. „Üdvözöljük a nagykövetségek és kulturális intézetek határozott kiállását a hazai LMBTQP-közösség jogai, társadalmi elfogadottsága és szabadsága mellett. Hiszünk abban, hogy a jelentős nemzetközi összefogásnak komoly üzenete van: egyre többen és határozottabban követelik a nemzetközi emberi jogi normák betartását Magyarországon, és a közös nyilatkozat aláíró országait figyelembe véve megállapítható, hogy messze nem egy ”Brüsszel kontra Magyarország„ törésvonal rajzolódik ki, hanem a magyarországi LMBTQP-emberek védelmében született példátlanul széles összefogásról van szó”- írták.

Megvolt a parancsok átadása Pressman részéről a hazai LMBTQP-lobbistáknak?

A román buzik Kolozsváron gyalázkodnak az LMBTQP rendezvényeikkel

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)