Nagy előre lépés lehet az online gyermekvédelemben: az EU iránymutatásokat szab a techcégeknek

A Bizottság több vizsgálatot is indított az online gyermekvédelemmel kapcsolatban. Vizsgálják a Metát és a TikTokot is.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az online platformok 2025 második negyedévében konkrét iránymutatásokat kapnak a kiskorúak védelméről a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (Digital Services Act – DSA) értelmében – közölte az Európai Bizottság szóvivője.

A Bizottság a DSA keretében több vizsgálatot is indított annak ellenőrzése érdekében, hogy megfelelnek-e a szabályoknak az online platformok kiskorúak online védelmére vonatkozó intézkedései.

Az előkészítő munka a Digitális Szolgáltatások Testületén belül kezdődött, amely a tagállamok összes DSA-szabályozójából áll. Ezek a havi ülések tavaly februárban kezdődtek azzal a céllal, hogy a végrehajtási prioritásokat ésszerűsítsék: a kiskorúak online védelme az uniós végrehajtó testület egyik kiemelt területe.

Ez lesz a DSA keretében megjelenő második alapelvcsomag, miután a Bizottság a júniusi uniós szavazás előtt már közzétette a választási iránymutatásokat, hogy segítse a nagy online platformokat és keresőmotorokat, hogy csökkentsék a választások integritását és szolgáltatásaikat érintő kockázatokat.

Vizsgálják a Metát és a TikTokot

A Bizottság májusban kezdett vizsgálatot a Meta ellen. Annak középpontjában a Facebook és az Instagram online felületeinek kialakítása állt, amelyek

“kihasználhatják a kiskorúak gyengeségeit és tapasztalatlanságát, és függőséget okozó magatartást válthatnak ki”

– közölte az uniós végrehajtó testület.

Áprilisban hasonló vizsgálatot indított a TIkTok ellen, miután a közösségi médiaplatform elindította TikTok Lite alkalmazását Franciaországban és Spanyolországban. Az uniós végrehajtó testület a videómegosztó alkalmazást a felhasználók mentális egészségére gyakorolt lehetséges hatásairól faggatta, különösen a függőséget okozó viselkedés lehetséges ösztönzésével kapcsolatban. Válaszul a TikTok közölte, hogy egyelőre önként leállítja a Lite bevezetését.

John Evans, az ír médiafelügyeleti hatóság, a Coimisiún na Meán digitális szolgáltatásokért felelős biztosa márciusban az Euronewsnak elmondta, hogy több munkacsoport is olyan témákat készít elő, amelyek további intézkedéseket igényelhetnek a DSA Board keretében.

“A hangsúly a tematikus kérdéseken van, mint például a kiskorúak védelme. Nagy kérdés, hogy mi a legjobb módja az együttműködésnek és a szabályozási környezet kitalálásának”

– mondta.

Írország élen jár a DSA végrehajtásában, miután a szigorú platformszabályokat februárban valamennyi online platformra alkalmazni kezdték. A Bizottság által eddig kijelölt 23 nagyon nagy online platform (VLOP) és keresőmotor közül 13 Dublinban található, köztük a Google, a TikTok, a Meta és a Shein divatoldal.

A DSA keretében az X ellen decemberben indított hivatalos vizsgálat eredménye még mindig várat magára. Viszont mihamarabb szükség lenne erre is, mivel megjelentek a 18+ felnőtt tartalmak, cenzúra nélkül az X-en.

Kitiltják a telefont az iskolából, az őröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját

Végre rájöttek: 13 éves korig tiltanák az okostelefon használatot a franciák

(Euronews.com nyomán Szent Korona Rádió)