Napi rettegés: Hibának tartják az előrehozott választások kiírását Franciaországban, nehogy nyerjenek a konzervatívok

Ha az EP-választás csúfos kudarca után Emmanuel Macron előrehozott választásokat tart, az könnyedén teljes káoszba taszíthatja Franciaországot – nyilatkozta Nicolas Sarkozy egykori elnök az Atv szerint. Persze nem a migrációban vagy a baloldal életképtelenségében látja a veszélyforrást, hanem, az általa szélsőjobboldalinak tartott, valójában populista Marine Le Pen pártjában.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A volt francia elnök határozottan az előrehozott választások ellen érvel, mivel szerinte abból a francia “szélsőjobb” (valójában kóserkonzervatív szalonjobboldal) jönne ki győztesen.

Azzal érvelni, hogy lehetőséget kell adni a francia népnek a véleménynyilvánításra, kissé furcsa, mert éppen ezt tette nemrég 25 millió francia állampolgár

– vélekedett, utalva ezzel arra, hogy az EP-szavazáson Marine Le Pen pártja csúfosan elverte Macron pártját. Az előrehozott választás pedig lehet, hogy csak feltüzeli ezen szavazók haragját, ahelyett, hogy lecsillapítaná – írja a Guardian. Ez az elejtett mondat egyértelműen arra utal, hogy ha a most hatalmon lévő “Marcon-pártiak” ellenzékbe kerülnek, akkor ezek a “nagy demokraták” haragra gerjednek.

A legszebb az egészben, hogy meg sem kell várni az előrehozott választásokat, az antifasiszta csőcseléket már az EP-eredmények annyira felháborították, hogy utcára vonultak a “nacionalizmus és a rasszizmus ellen” – e kettő közül a cionista Nemzeti Tömörülés sajnos egyiket sem képviseli, ami persze sosem zavarta a saját démonaikkal küzdő szélsőliberálisokat.

Az antifasiszta erők főleg fehér fiatalokból tevődnek össze Franciaországban

A legújabb közvéleménykutatások szerint a 2022-ben Macronra voksolók mindössze 61 százaléka tervezi most ismét ezt tenni. A jelenlegi elnök pártja minden jel szerint a harmadik helyen áll, messze lemaradva a Nemzeti Tömörüléstől és az Új Népfronttól.

Lionel Jospin volt miniszterelnök szintél azon véleményének adott hangot, hogy “nem volt bölcs dolog előrehozott választásokat kiírni, mert ezzel Macron gyakorlatilag tálcán kínálja a hatalomátvételt a szélsőjobbnak”.

Tehát, a nagy demokratának az a legfőbb baja az előrehozott választásokkal, hogy azon esetleg érvényesülhetne a népakarat, és egy olyan párt kerülne hatalomra, mely számukra ellenszenves.

A félelem természetesen alaptalan, ahogyan az ilyen látványos hisztériának sincs semmilyen megalapozottsága, hiszen a néppártosodott Le Pen azonnal leszögezte: bármekkorát nyer is, nem fordul Macron ellen. Tiszteletben tartja az intézményeket, és kész együttműködni a Rothschild-bankárral.

Több százezer Antifa az utcákon

Az öt legjelentősebb szakszervezet és számos civil szervezet “a lehető legszélesebb körű megmozdulásokra” szólított fel “a szélsőjobboldal ellen”, attól tartva, hogy az előrehozott választásokat követően a 28 éves Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje alakíthat kormányt.

A legnagyobb megmozdulás természetesen a szélsőliberális fővárosban, Párizsban volt, ahol a rendőrség szerint 75 ezren vonultak az utcára. A felhíváshoz csatlakoztak a baloldali pártok is, amelyek Új Népfront néven közös jelölteket állítanak az előrehozott választásokon. Francois Hollande volt szocialista államfő szombaton meglepetést okozott azzal, hogy bejelentette, egykori választókörzetében a közép-franciaországi Tulle városában elindul a képviselői helyért.

“A helyzet még soha nem volt ilyen súlyos” – indokolta döntését az exelnök.

Macron akkorát bukott, hogy feloszlatta a francia parlamentet

Pofára esett az áruló AfD: listavezetőjük kizárása után sem fogadja vissza őket Le Pen cionista brancsa

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)