Megvannak Putyin feltételei a svájci béketárgyalással kapcsolatban

Miután az orosz felet nem hívták meg a svájci békekonferenciára, Puytin eljuttatta ajánlatát Volodimir Zelenszkijhez. A javaslatot természetesen lesöpörte az ukrán vezetés, most azonban az oroszok azt állítják, meggyengült Ukrajna. Az állítás alapja az lehet, hogy a békekonferencia végéhez közeledve az oroszok az eddiginél is nagyobb nyomás alá helyezték az ukrán védelmet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Minden jel arra mutat, hogy Ukrajna helyzete romlott a fronton

– mondta vasárnap Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótitkára az Interfax szerint.

A frontokon kialakult helyzet jelenlegi dinamikája egyértelműen azt mutatja, hogy romlott az ukrán hadsereg helyzete 

– idézi a lap a sajtótitkárt.

Ismeretes, az orosz hadsereg fokozta a támadások ütemét a vasárnap véget ért svájci békekonferencia idején – jelentette az ukrán vezérkar.

A nap folyamán az ellenség intenzíven fokozta támadó- és rohamtevékenységeinek ütemét lehetőséget keresve, hogy rést ejtsen védelmünkön, vagy elűzze az ukrán egységeket állásaikból

– ismertette a vezérkar az esti hadijelentést.

A közlés szerint az összecsapások száma 88-ra gyarapodott, az orosz erők különösen a donyecki Pokrovszk térségében próbálnak áttörést elérni. A kijevi hadvezetés szerint Pokrovszknál volt a legtöbb összecsapás, összesen 36, amelyből 25 támadást elhárítottak, 11 azonban még zajlik. A közvetlenül északabbra és délebbre fekvő Liman, illetve Kurahove települések környékén tíz-tíz próbálkozást tett az orosz hadsereg az ukrán állások elfoglalására.

A vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz légierő siklóbombákat is bevetett az ukrán védelmi állások ellen, amire az utóbbi hónapokban többször is sor került az ukrán légvédelem gyengesége miatt.

Ilyen előzményeket követően Peszkov Vlagyimir Putyin nemrég közölt békefeltételeivel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Zelenszkij azzal a szándékkal került hatalomra, hogy békét teremtsen, hogy megmentse Ukrajnát. Mindig azt mondta, nem ragaszkodik a posztjához és hogy kész bármit megtenni a hazája érdekében. Meglátjuk, készen áll-e mindenre, hogy megállítsa a helyzet romlását.

Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin pénteken közölte Oroszország békefeltételeit. A feltételek között szerepel például, hogy az ukrán csapatoknak teljesen ki kell vonulniuk a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságból, valamint a Herszoni és Zaporizzsjai területről. Ugyanakkor feltételként szabta meg, hogy Ukrajnának hivatalosan be kell jelentenie, hogy elutasítja a NATO-csatlakozást.

A Nyugatnak nem lesz erkölcsi joga később békés rendezési kísérletekről beszélni

92 ország részvételével Svájcban kezdődött meg az ukrajnai békekonferencia

( Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)