Az USA terroristának minősítette a Nordic Resistance Movementet

Az Egyesült Államok pénteken lépéseket tett a Nordic Resistance Movement, vagyis az Északi Ellenállási Mozgalom és több vezetője ellen, terroristáknak minősítve őket – írja a Reuters. Washington a szervezet és az „erőszakos fehér felsőbbrendűség” elleni küzdelemre törekszik

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az intézkedés a svédországi székhelyű NRM-et és három vezetőjét „különlegesen kijelölt globális terroristának” jelölte meg – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében. Az NRM a legnagyobb nacionalista csoport Svédországban, amelynek szervezetei vannak Norvégiában, Dániában és Izlandon. Működött szervezetük Finnországban is, azonban ott 2020 óta be van tiltva – írták.

Valójában a normalitás melletti kiállás zavarja az Egyesült Államokat

„Az Egyesült Államokat továbbra is mélyen aggasztja a faji vagy etnikai indíttatású erőszakos szélsőséges fenyegetés világszerte, és elkötelezett az erőszakos fehér felsőbbrendűség transznacionális szereplői elleni küzdelem mellett”

– áll Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő közleményében.

„Az NRM erőszakos tevékenysége a nyíltan rasszista, bevándorlóellenes, antiszemita és LMBTQI+-ellenes platformján alapul”

– tette hozzá.

A külügyminisztérium szerint a csoport tagjai és vezetői erőszakos támadásokat hajtottak végre politikai ellenfelek, tüntetők, újságírók és mások ellen, továbbá lépéseket tettek fegyverek és robbanóanyagok gyűjtésére és előkészítésére, valamint erőszakos taktikákra, többek között késes harcra való kiképzést szerveztek.

A közösségi média szereplőit is felelősségre vonnák a „gyűlölet” terjesztéséért

A pénteki intézkedés egyúttal befagyasztja a csoport amerikai eszközeit, és általában megtiltja az amerikaiaknak, hogy kapcsolatba lépjenek az NRM-el. Joe Biden amerikai elnök hivatali ideje alatt többször is felszólalt a fehér felsőbbrendűség ellen. Az elnök gyakran felidézi, hogy a 2017-ben a virginiai Charlottesville-ben tartott „Unite the Right” elnevezésű fehér nacionalista gyűlés hatására döntött úgy, hogy 2020-ban indul az elnökválasztáson.

A gyűlést hónapok óta tartó tiltakozások követték, amelyek a város azon terve miatt zajlottak, hogy eltávolítsák Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrát.

2021-ben Biden elindította a belföldi terrorizmus elleni küzdelem első amerikai nemzeti stratégiáját, amely a fenyegetések azonosítására és üldözésére szolgáló forrásokat, valamint új elrettentő eszközöket tartalmazott, amelyek megakadályozzák, hogy az amerikaiak „veszélyes csoportokhoz” csatlakozzanak. Biden arra is felszólította a kongresszust, hogy tegyen többet a közösségi médiavállalatok felelősségre vonása érdekében a gyűlölet terjesztéséért.

Reagált a vádakra a Nordic Resistance Movement is

Az NRM természetesen reagált a döntésre. Fredric Vejdeland, az egyik érintett NRM vezető nyílt levelet tett közzé. Ebben Többek között emlékeztet, hogy amennyiben az NRM terrorszervezet lenne már rég felszámolták volna. Azonban sem Svédországban, sem az Európai Unióban nincs napirenden a szervezet betiltása, kriminalizálása. Az NRM egy bejegyzett egyesület, mely törvényes keretek közt működik.

Vejdeland figyelmeztette azokat, akik tönkre akarják tenni a szervezetet: “Akik az egyik embernek terroristák, másnak szabadságharcosok” – írta. Szerinte ha Európában is hasonló folyamatok indulnának be, akkor a szervezet negatív megítélése távolról sem lenne egységes az észak-európai emberek körében.

Dübörög az USA-ban az LMBTQP: Egy transznemű lett Maryland szépségkirálynője

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)