Hogyan éltek gepárdok Magyarországon a középkorban?

Bár nem volt hosszúéletű a gyorslábú nagyragadozók Magyarországi tartózkodása, bizony akadt egy időszak a középkor során, amikor gepárdok is éltek hazánkban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A jámbor Herkulesnek is nevezett Ercole Pio di Savoia a középkori püspökségi kormányzó volt, a hétévesen esztergomi érsekké lett Estei Hippolit helyett. Hippolitot nem ragadta magával a magas egyházi méltóság, az esztergomi főpapságot elcserélte Bakócz Tamással az egrire, de inkább elmenekült Magyarországról, s jámbor Herkulesre bízta a munka elvégzését. Ő volt a névleges érsek követe II. Ulászló király előtt is, akinek Hippolit nevében egy gepárdot ajándékozott.

A középkori levelek Magyarország királyának gepárdjáról mesélnek

Az egri püspök megbízottjaként a jámbor kormányzó különleges szállítmánnyal érkezett Magyarországra 1508 telén Bécsen keresztül. Első útja II. Ulászló királyhoz vezetett, az egri püspök ajándékait hozta, többek között egy gepárdot is

Ott volt a gepárd egy ló hátán, amit Őfelsége egy ablakból tekintett meg egy földszinti teremből, s nagyon megcsodálta, megkérdezvén tőlem, hogy ez mire jó. Mondtam neki, hogy mire s hogy mennyire sebes, s ez annyira tetszett neki, hogy el sem lehet mondani.

Sem a magyar király, sem a királyi udvar nem látott még soha gepárdot annak előtte.

„Ha Kegyelmességed látta volna, mennyire megbámulták azok a magyarok a gepárdot, meglepődött volna: úgy tűnt, az egész ország ott tolong”

– írta levelében. Beszámolt arról is, hogy az állat mellé két idomár is érkezett az udvarba.

Nemzetközi hírnevet szerzett a magyar gepárd

Bár Magyarországon egyedinek és különlegesnek számított a gepárddal történő vadászat, Pio otthonában, Észak-Itáliában egyáltalán nem volt az. A vadászat ezen fajtája valószínűleg Perzsiából érkezett Európába. Egyes kutatók szerint az első vadász-gepárdok a firenzei-ferrarai zsinatra érkező bizánci küldöttekkel kerültek a vallási központba. Nem sokkal később, a 15. század második felében igencsak elterjedtek az olasz főurak vadasparkjaiban.

S bár a gepárd nagy feltűnést keltett a magyar királyi udvarban, az exkluzív nagymacskák ajándékozásnak volt már hagyománya: Firenze városa nem sokkal előtte Mátyás királynak küldött ajándékba egy élő oroszlánt.

Ulászló király vadászgepárdja pedig komoly nemzetközi karriert futott be, két évvel később, 1510-ben az egzotikus állatot testvérének, I. (Öreg) Zsigmond lengyel királynak ajándékozta. S nem ez volt az egyetlen, vadászatra behozott gepárd Magyarországon, II. Szulejmán Mátyás egykori vadászterületén szintén gepárdokkal űzte a vadat.

(AzÉnMacskám nyomán Szent Korona Rádió)

Cuki, ám gyilkos hópárduc a tálibok fogságában

Hiúz Aggteleken, aranysakál Budán