Cuki, ám gyilkos hópárduc a tálibok fogságában

Elfogtak egy hópárducot a tálibok. De nem kell aggódni, hamarosan újra szabad levegőt szívhat a nagymacska. 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Elfogtak egy hópárducot az afgán hatóságok, miután több tucat haszonállattal végzett. A ritka ragadozót hamarosan visszaengedik a vadonba – írja az AFP a Wildlife Conservation Society állatvédelmi szervezet vasárnapi jelentése alapján.

A veszélyeztetett hópárducot (Panthera uncia) csütörtök éjszaka kapták el az ország hegyvidékes észak-keleti térségében.Az állatot azért sikerült befogniuk, mert csapdába esett egy karámban, ahol mintegy 30 állatot tépett szét.

A ragadozót ezután a tartomány fővárosába szállították, és a kormányzó birtokán egy ketrecbe zárták.

A Wildlife Conservation Society arról számolt be, hogy a hópárducot megvizsgálta egy állatorvos, aki ellátta a lábán található apró sérülést is. A hatóságok pedig megígérték, hogy hamarosan szabadon engedik az állatot.

A hópárducok vagy más néven irbiszek (Panthera uncia) Közép-Ázsia hegyvidékes területein őshonos, ahol kiválóan alkalmazkodott a hideghez és a hófödte tájakhoz. Mivel rendkívül jól tudnak rejtőzködni, gyakran „a hegyek szellemeinek” is szokták őket nevezni. Ezek a macskafélék (Felidae) akár 75 kilogrammosra és 130 centiméter hosszúra is megnőhetnek. Puha, dús bundájuk, valamint hatalmas mancsaik vannak, farkuk pedig elképesztően nehéz és hosszú: az 1 métert is elérheti.

Mivel bundájuk kifejezetten értékes portékának számít, gyakran az orvvadászok célpontjává válnak. Emiatt az 1960-as években a vadon élő példányok száma 1000-re csökkent. Szerencsére időközben sikerült megnövelni a populációjukat, így a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nemrég veszélyeztetettről sebezhetőre módosította természetvédelmi státuszukat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A kommandói csodaszarvas nem legenda (videóval)

Természetes halált halt a Farkasember szarvasa

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)