Öngyilkos lett az izraeli katona, miután parancsot kapott a Gázába való visszatérésre

Öngyilkos lett egy izraeli katona, miután visszarendelték katonai szolgálatra a Gázai övezetbe – jelentette az izraeli rádió az al-Dzsazíra szerint.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az izraeli Walla híroldal szerint Eliran Mizrahi tartalékos katona, a megszállt ciszjordániai Ma’ale Adumim illegális település lakója pénteken öngyilkos lett, miután parancsot kapott, hogy térjen vissza a Gázai övezetbe.

Az oldal szerint Mizrahit nem sokkal október 7-e után hívták be, majd később Gázába küldték harcolni, ahol harci mérnökként szolgált, amíg áprilisban megsérült.

Az izraeli Channel 12 híradója szerint Mizrahit rokkant IDF-veteránnak ismerték el, és szerdán poszttraumás stressz-zavarral (PTSD) diagnosztizálták, ennek ellenére pénteken parancsot kapott, hogy jelentkezzen Rafahban. Ezután oltotta ki saját életét.

Korábban a Haaretz című izraeli lap nyilvánosságra hozta, hogy október 7. óta tíz tiszt és katona követett el öngyilkosságot, és ezek közül több eset a Gázát körülvevő településeken zajló harcok során történt.

Március közepén az izraeli hadsereg elismerte, hogy 1973 óta a legjelentősebb mentális válsággal néz szembe, amely a palesztin ellenállási csoportokkal a Gázai övezetben az október 7-i Al-Aksza áradása hadművelet óta folytatott harcokból ered.

A múlt hónapban a Yedioth Ahronoth újság arról számolt be, hogy egy belső katonai felmérés szerint az állandó szolgálatban lévő tiszteknek csak 42 százaléka kívánta folytatni a szolgálatot a gázai háború után, szemben az előző év augusztusi 49 százalékkal.

Emellett az Izraelből érkező jelentések szerint a háború kilencedik hónapjába lépve súlyos hiány van a tartalékos erők katonáiból, ami arra készteti az izraeli hadsereget, hogy önkénteseket keressen a gázai harcokhoz.

Az izraeli hadsereg a háború október 7-i kezdete óta 3763 sebesült katonáról számolt be, és a szárazföldi harcok október 27-i kezdete óta 1902 sebesültet jelentettek.

Az izraeli hadsereg hivatalos halálos áldozatainak száma a háború kezdete óta 646 katona és tiszt, ebből 294-en a gázai szárazföldi harcokban haltak meg.

Az izraeli kórházak és a média azonban azt sugallta, hogy a tényleges áldozatok száma magasabb a bejelentettnél.

Izraeli túszokat kerestek a cionisták, több száz halott palesztin civil lett a vége

(The Palestine Chronicles és Middle East Monitor nyomán Szent Korona Rádió)