Csák János bejelentette a lemondását: nem derül ki, hogy konkrétan miért – Hankó Balázs váltja

Amit régóta rebesgettek, az ma nyilvánvalóvá vált: Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap este bejelentette lemondását. Közölte, itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek. Az Index információi szerint a kultúra Gulyás Gergelyhez kerül, míg az innováció Nagy Mártonhoz, és gyakorlatilag megszűnik a KIM. Továbbá az is kérdés, hogy mi lesz a miniszter által korábban bejelentett kulturális törvény sorsa.

Kövesd Telegram csatornánkat
Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a választások estéjén a Mandinernek megerősítette, hogy lemond miniszteri tisztségéről. Közölte, amikor igent mondott a felkérésre, nem úgy tervezte, hogy csak a ciklus feléig látja el a feladatot.

„Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk” – mondta Csák János.

Csák János arról is beszélt a lapnak, hogy

  • három dolgot kért tőle a miniszterelnök, ahogy minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítson ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcájához tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket;
  • a rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtak a munkatársaival, és amit vállalt, illetve vállaltak, az minden területen sínen van;
  • a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni, ám szerinte itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek;
  • nem döntött volna így, ha nem érzi úgy, hogy van egy működőképes rendszer, megfelelő programok, illetve, ha nincs olyan utódjelölt, aki képes és kész a vezetésre;
  • régi jó kapcsolatban van Orbán Viktorral, a viszonyuk a barátságon túl arra épül, hogy tudnak hideg fejjel leltározni;
  • kulturális ágazatban sikerült megindítani a kultúraváltást, hiszen most már a nagy többség érti: nem az állam fog mindent finanszírozni, igenis mindenkinek bele kell tenni a munkát, hogy legyen közönsége;
  • eredményének tartja, hogy „sikerült az intézményeinket és annak vezetőit a közönség, a piac és a mecenatúra felé fordítani”;
  • Zeneakadémia egy speciális dolog, ahol összekeveredik a felsőoktatás és a művészet, és az, hogy „bizonyos körök rabul tartanak egyébként jobb sorsra érdemes intézményt, és hogy a legkiválóbb Kossuth-díjas művészeink kiállása ellenére, tekintélyüket félresöpörve egyesek saját érdekeiket az intézmény érdekei elé helyezik, nagyon sajnálatos”.

Csák János a jövőbeni terveiről azt mondta, hogy amíg Orbán Viktor nem fogadta el a lemondását, nem ad erre konkrét választ. Ugyanakkor szóba jöhet az üzleti szféra, a tanítás, a mentorálás és az írás is.

Bús Balázs lehet a kulturális államtitkár? 

Információink szerint a jövőben a kulturális államtitkár Bús Balázs lehet, akit februárban még Csák János miniszter menesztett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki tisztségéből. Bús Balázs közölte az Index-szel: ő ilyenről nem tud, de egyébként szívesen dolgozna a kultúra területén, és az NKA megújításáról is vannak elképzelései, amit ő szívesen csinált.

Az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés kifejti, hogy példátlan központosítás jöhet létre: a kulturális élet szereplőinek munkáját a nemzetstratégiai intézmények felügyelhetik, ezek pedig a kormányzat Nemzeti Kulturális Tanács által közvetített kulturális stratégiájába simulnak bele.

Korábban Csák János is reagált az Index feltáró anyagára, azt mondta, hogy az új kulturális törvény tervezetének jelenleg is tart az előkészítése, a sajtóban kiszivárgó részletek pedig korábbi változatokból származnak.

Csák János egyébként csak néhány nappal ezelőtt jelentette be a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját: Baán László vezeti újabb öt évig az intézményt. Februárban pedig Demeter Szilárd nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát, miután tavaly novemberben Csák János azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót buzilobbista fotókiállítása miatt.

Frissítés: Hankó Balázs váltja

„Megtiszteltetés és felelősség az, hogy a miniszterelnök a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetésére kért fel, nem posztot, hanem feladatot kaptam” – mondta Hankó Balázs, az új kulturális és innovációs miniszter hétfőn az MTI-nek adott interjújában.

Hankó Balázs azt mondta: „nemzetünk versenyképességét és közösségein alapuló identitásának erősítését és őrzését kell szolgálnom”. Köszönetet mondott Csák János leköszönő miniszternek, akitől az elmúlt években sokat tanult a vezetésről és a diplomáciáról. „Az ő munkáját kívánom folytatni” – hangsúlyozta.

A kormányzati tapasztalatairól azt mondta, már sokfajta helyzetben segítette az elmúlt években a kabinet munkáját: volt már tanácsadó, miniszteri biztos, helyettes államtitkár és államtitkár is. A KIM-ben 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig négy terület, a felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés, innováció államtitkáraként végezte feladatát – emlékeztetett.

Ugyanakkor már 2010-től az egészségügyért felelős államtitkárságon tanácsadóként dolgozott, ezt követően pedig 2017-től, mint az orvosegyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, majd 2020 nyarától mint felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár dolgozott Palkovics László miniszter mellett – tette hozzá.

Így a hajnali munkakezdés már akkor a mindennapjaim részévé vált. Jól ismerem mind a minisztériumi, mind a kormányzati működést, és szeretek és tudok is sokat dolgozni

– fogalmazott Hankó Balázs.

Szakmai háttere

A szakmai hátteréről azt közölte, hogy eredendően gyógyszerész és egyetemi oktató, de az utóbbi években közszolgálatban dolgozott különféle vezetői állásokban.

„Úgy érzem, alapos ismeretekkel rendelkezem a felsőoktatás, és több szakterülettel, a tudományirányítás és a közintézmények megújításával kapcsolatban. Hagyományos gyógyszerészi család tagjaként a történelem szeretete mellett nem is volt kérdés, hogy szüleim pályáját kövessem, így végeztem 2001-ben a Semmelweis Egyetemen is ahol egyszerre kezdődött el a gyógyszerészi és az oktatási-kutatási pályám” – mondta a minisztérium élére felkért politikus.

Úgy folytatta, hogy az egyetem főgyógyszerészeként felelős volt az ország legnagyobb betegellátó intézményének, a Semmelweis Egyetemnek a gyógyszerellátásáért, több tantárgy oktatója volt, kutatási területe a gyógyszerészi gondozás és beteg-együttműködés a helyes gyógyszeralkalmazás érdekében.

Hozzátette: 2022-ben habilitált és 2023-ban kapta egyetemi tanári, professzori kinevezést a Semmelweisen; az egyetem vezetésében Merkely Béla rektor stratégiai helyettese volt a helyettes államtitkári kinevezéséig, 2020 nyaráig.

Családjáról azt mondta, hogy felesége is gyógyszerész, akivel közösen végeztek az egyetemen; négy gyermekük közül a legidősebb már egyetemista, második gyermekük most érettségizik, és immár a másik kettő is gimnazista. Közös kapocsnak nevezte, hogy családjuk elég aktív Gödöllő közösségi és egyházközösségi életben.

Férjként és apaként tehát sok tapasztalatom van a magyar családok öröméről és nehézségéről. Miniszterként kiemelt feladatnak tartom Magyarország családbarát szellemiségének megőrzését, s a családot alapítók teljes körű támogatását

– hangsúlyozta.

A kulturális területen két célt tűzött ki

Szakmai terveiről kiemelte, hogy mindenekelőtt a versenyképesség erősítése a feladata.

Mivel azt akarjuk, hogy legyenek sikeresebbek a magyar fiatalok, versenyképes egyetemek, XXI. századi szakképzés kell. Meggyőződésem, hogy egyetemeinknek, szakképzésünknek, felnőttképzésünknek, innovációnknak a magyar gazdaság szolgálatában kell állnia. Azon fogok dolgozni a számok nyelvén, hogy legyen egy egyetemünk 2030-ra a világ legjobb 100 intézménye között, legalább három az Európai legjobb 100-ban. Célom, hogy Magyarország legyen Európa 10 leginnovatívabb országa között. Jó alapjaink vannak, gondoljunk csak a gyógyszerészként általam jól ismert magyar gyógyszeriparra

– fogalmazott Hankó Balázs.

Az interjúban elhangzott az is, hogy a szakképzésben is van teendőnk: tavaly az EB-n a magyar szakképzés ezüstérmes lett, így most az a cél, hogy legközelebb legyen aranyérmes.

„A magyar családpolitika, családügy világszinten kiváló, csodájára járnak más országokból. A család, mint közösségeink alapja, nemzetünk legfőbb építő egysége, értéke. A meghozott intézkedések kiteljesítése ezt erősíti, ezt kell, hogy erősítse tovább. A célom, hogy a családpolitikánk eredményeit, lehetőségeit tovább erősítsem, és a fiatalok biztosak legyenek abban, hogy családot alapítani, gyermekeket nevelni érdemes és itthon érdemes” – hangsúlyozta.

A kulturális területen két célt tűzött ki: a nemzeti identitásunk megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését.

Arra törekszem, hogy azokat a személyeket és csoportokat, akik értékeket teremtenek, megbecsüljük és további alkotásra sarkalljuk. A magyar kultúra gazdag és különleges. Feladatom és szándékom, hogy egyszerre lehessen a népi kultúrát vagy az anyanyelv ápolását mindennapjaink részeként megtartani, és a magas kultúra alkotásait is megvédeni. Ez az a magyar modell, amelynek nemzetünk jövőjének Kárpát-medencei dimenzióban kell biztos alapot adnia, és ez az a versenyképességi fordulat melyet Európának is ajánlunk július 1-től kezdődő elnökségünk során

– mondta Hankó Balázs.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Kirúgták a Nemzeti Múzeumtól L. Simon Lászlót, mert „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”