Egyiptom és Libanon határán is felsorakozott az izraeli hadsereg

Israeli army soldiers huddle together before a main battle tank positioned in southern Israel near the border with the Gaza Strip on May 9, 2024, amid the ongoing conflict in the Palestinian territory between Israel and the Hamas movement. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP) (Photo by AHMAD GHARABLI/AFP via Getty Images)

Az egyik zsidó vezérőrnagy bejelentette, hogy északon készek kiterjeszteni a háborút, mindeközben az egész egyiptomi határ is az ő ellenőrzésük alá került. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Észak

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Északi Parancsnokságának vezetője, Ori Gordin vezérőrnagy csütörtökön kijelentette, hogy a hadsereg készen áll arra, hogy szükség esetén megtámadja Libanon déli részét. A nyilatkozat egy nappal azután hangzott el, hogy egy robbanószerkezetes dróntámadás következtében meghalt egy tartalékos katona és tíz másik megsebesült Észak-Izraelben.

A tábornok bejelentése után néhány órával Kiryat Shmona városát újabb támadás érte. A rendőrség szerint anyagi károk keletkeztek, de személyi sérülés nem történt.

Gordin elmondta, hogy a Hezbollah évek alatt kiépített terrorista infrastruktúrája megsemmisült az izraeli ellencsapások során, amióta a terrorcsoport október 8-án elkezdte rakétákkal és más lövedékekkel lőni Észak-Izraelt.

A VEZÉRŐRNAGY HOZZÁTETTE: AZ IDF BEFEJEZTE ELŐKÉSZÜLETEIT A HEZBOLLAH ELLENI HADJÁRATRA.

Dél

Az izraeli hadsereg péntekre teljes egészében elfoglalta a palesztin Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő sávot, az úgynevezett Philadelphi-folyosót arab beszámolók szerint.

A hadsereg már a múlt héten bejelentette, hogy “műveleti ellenőrzést” hozott létre a gázai-egyiptomi határ teljes vonalán, de akkor még nem foglalták el a teljes határsávot, a Philadelphi-folyosó Földközi-tenger felé eső végén, a part közelében egy kis szakaszon még nem voltak jelen a szárazföldi erők.

A HELYSZÍNI BESZÁMOLÓKRA HIVATKOZÓ PÉNTEKI JELENTÉSEK SZERINT AZÓTA MÁR HARCKOCSIKKAL IS FELVONULTAK A SÁVON.

A Philadelphi-folyosó egy kilenc mérföld széles sáv, amely a Gázai övezet és Egyiptom között húzódik, az Egyiptom által felhúzott kerítés gázai oldalán. A Philadelphi-folyosót eredetileg demilitarizált övezetnek szánták, hogy elválassza a Gázai övezetet Egyiptomtól.

Menekülttábor közepén lévő iskolát bombázott Izrael

(Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)