A Kreml először nevezte ellenségnek az USA-t: nem engedte el Washington az egyik állampolgárát

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak nyilatkozva ellenségnek nevezte az Egyesült Államokat. Az azonban továbbra sem világos, hogy a retorikai változás hivatalos politikai változást jelez-e, mivel a szóvivő korábban azzal érvelt, hogy ilyen döntéseket csak Vlagyimir Putyin elnök hozhat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az, hogy Washington megtagadta a volt amerikai tengerészgyalogos, ENSZ-fegyverellenőr és az RT hírtelevízió munkatársa, Scott Ritter Szentpétervárra utazását, „annak a veszett kampánynak a legújabb megnyilvánulása volt, amely az amerikai állampolgároknak az Oroszországi Föderációval való érintkezését akarja megakadályozni” – ami csak akkor lenne „érthető”, ha ez valamilyen módon összefüggne korábbi hírszerzői státuszával – mondta Peszkov kedden újságíróknak.

„Most már ellenséges ország vagyunk számukra – ahogyan ők is azok számunkra” – mondta, megjegyezve, hogy a volt hírszerző tisztekre vonatkozó korlátozások, különösen az „ellenséges országba” való utazásra vonatkozóak, az egész világon gyakoriak.

A Kreml korábban „barátságtalan államnak és ellenfélnek” nevezte az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, amelyek támogatták és felfegyverezték Kijevet, valamint szankciókat hoztak Moszkva ellen. A retorika finom változása azután következett be, hogy Washington úgy döntött, megengedi Kijevnek, hogy amerikai fegyvereket használjon célpontok ellen Oroszország mélyebben fekvő részein.

Még márciusban Peszkov megjegyezte, hogy Moszkva nem szereti azokat az amerikai tisztviselőket, akik folyamatosan sértegetik Putyin elnököt, de általában véve Oroszországban „nincsenek Amerika-ellenes érzelmek”, és reményét fejezte ki, hogy „előbb-utóbb eljön a felismerés, hogy Amerika és Oroszország népei nem ellenségek”.

Putyin januárban azt mondta, hogy a kollektív Nyugat elitje valójában Oroszország igazi ellensége, Ukrajna pedig csupán eszköz a kezükben.

„A lényeg nem az, hogy segítenek az ellenségünknek, hanem az, hogy ők a mi ellenségünk” – mondta az orosz elnök, aki szerint a Moszkva és Kijev közötti konfliktust a nyugati elitek rendezték meg, akik „stratégiai vereséget” akarnak okozni Oroszországnak.

A múlt hónapban Putyin megismételte, hogy a kollektív Nyugat és „az egész nyugati közösség az ellenségünknek dolgozik, és arról álmodik, hogy Oroszország a jelenlegi formájában megszűnik létezni”, de elállt attól, hogy bármelyik konkrét nyugati államot „ellenségnek” bélyegezze.

Míg Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, és több más tisztségviselő az elmúlt két évben többször is „ellenségként” bélyegezte meg Moszkva ellenfeleit – Peszkov korábban azt mondta, hogy csak Putyin elnök „fogalmazhatja meg és mondhatja ki Oroszország hivatalos külpolitikai álláspontját”.

(Orosz Hírek)