Már 45 ukrán férfi halt meg, miközben próbált elmenekülni a kijevi rezsim sorozói elől

Legalább 45 hadköteles korú ukrán férfi halt meg, miközben az országból az EU-ba próbáltak menekülni – közölte az ukrán Állami Határszolgálat. A legtöbb 18 és 60 év közötti férfinak tilos elhagynia Ukrajnát a folyamatban lévő kötelező sorozás miatt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Csak májusban tíz ember fulladt bele a Tiszába, amely Ukrajna délnyugati határától Románia, Magyarország, Felvidék és Szerbia érintésével halad.

A határőr ügynökség nyugati regionális kirendeltsége szombaton egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy az utóbbi időben több jelentés is érkezett arról, hogy az EU-val határos területeken folyókban vagy hegyvidéki területeken holttesteket találtak.

Az emberek „a természeti akadályok leküzdése közben” haltak meg, amikor megpróbáltak elmenekülni az országból – írták a bejegyzésben. A legtöbben folyóátkelés közben vesztették életüket.

Az ügynökség nyugtalanító fotókat is közzétett legalább két férfi holttestéről, akik nyilvánvalóan a folyón való átkelés közben fulladtak meg. „Akit a határőrök meg tudtak menteni, azt életüket kockáztatva megmentették” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy az országból menekülni próbálók vadállatokkal, köztük medvékkel is szembekerülhetnek.

„Ismételten hangsúlyozzuk az államhatár illegális átlépésével járó élet- és egészségveszélyt! Ne hagyják, hogy hozzátartozóik szégyenletes emlékekkel éljenek tovább”

– fogalmazott a szolgálat.

A Tiszán való átkelés a potenciális sorkötelesek egyik legnépszerűbb módja a sorozás elkerülésére. Az RBK-Ukraina portál megjegyezte, hogy ez a kialakulóban lévő tendencia változást jelent a korábbi hónapokhoz képest, amikor több ukrán próbált úgy kilépni az országból, hogy hamis dokumentumokat mutatott fel a határőröknek.

A lap azt is írja, hogy nem lehet tudni, hogy a Tisza eddig hány emberéletet követelt. Eközben az Economist a múlt hónapban arról számolt be, hogy Kijev nemzetőrségi egységekkel és új ellenőrzőpontokkal erősítette meg a területet. Emellett állítólag rendszeresen rotálják a határőröket, hogy megakadályozzák, hogy bármilyen, a feladataikkal kapcsolatos „üzleti kapcsolat” alakuljon ki közöttük.

A lap szerint a szigorított biztonsági intézkedések ellenére naponta még mindig több tucat ukrán jut át a határ túloldalára.

Ivan Timocsko, az ukrán tartalékosok tanácsának vezetője kijelentette, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel halnak meg a Tiszán való átkelés közben, mintha harc közben esnének el, vagy egyáltalán mozgósítanák őket. Azt is elmondta, hogy a szolgálatot teljesítőknek csak mintegy 30 százaléka vesz részt közvetlenül a harcokban, a többiek támogató szerepet töltenek be.

Ukrajna mozgósítási kampányát, amelyet nem sokkal az Oroszországgal való konfliktus kiéleződésének kezdete után hirdettek meg, a széles körben elterjedt csalás és vesztegetés árnyékolta be. Idén tavasszal Kijev jelentősen megszigorította a mozgósítási szabályokat, és 27-ről 25 évre csökkentette a korhatárt.

Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy Ukrajna csak májusban több mint 35 ezer katonát veszített. A hónap elején Moszkva több mint 111 ezerre becsülte Kijev veszteségeit 2024 eleje óta.

Nem akart a fronton meghalni, a Tiszába veszett

Visszakerülhettek a frontra a tavaly Magyarországra menekült ukrajnai hadifoglyok

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)