Jön az uniós “biztos” a határzárról vitázni, de nem megy el a határra

Csak a vita tárgyát képező létesítmény nem érdekli… Budapestre látogat a brüsszelita, hogy tárgyaljon az EU külső határainak megvédésének költségeiről. Tegnap még lelkesen számolt be róla Varga Mihály pénzügyminiszter, aztán mára kiderült, hogy igazából csak Budapestre látogat el.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Johannes Hahn uniós biztos elfogadta a meghívásom, de csak Budapestig hajlandó eljönni, a vita tárgyát képező déli határkerítéshez már nem – így kommentálta Varga Mihály pénzügyminiszter azt, hogy a vasárnap megjelent információkkal szemben Johannes Hahn költségvetési biztos mégsem nézi meg a határkerítést.

Vasárnap derült ki, hogy az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa, Johannes Hahn a déli határkerítéshez látogat: „Biztos úr júniusi látogatása az első lépés abba az irányba, hogy Brüsszel nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből” – jelentette be az Indexnek Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Szabad Európa információi szerint nem felel meg a valóságnak Varga Mihály állítása. A lap szerint Johannes Hahn az illetékes bizottsági szóvivő útján hétfőn cáfolta, hogy szándékában állna a déli határ meglátogatása.

Majd emlékeztetett, hogy a közelgő magyar EU-tanácsi elnökségre való tekintettel elvileg kész június második felében Budapestre utazni, hogy megbeszéléseket folytasson az EU következő, többéves keretköltségvetéséről.

„Az esetleges budapesti látogatástól eltekintve Hahn biztosnak nem áll szándékában határtérségbe utazni” – pontosított hétfőn az Európai Bizottság.

Később Varga Mihály a Facebookon kommentálta a fejleményeket. A tárcavezető posztjában úgy fogalmazott:

„Ez nem tartott sokáig… Johannes Hahn uniós biztos elfogadta a meghívásom, de csak Budapestig hajlandó eljönni, a vita tárgyát képező déli határkerítéshez már nem.”

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy arról a schengeni határról van szó, ahol több ezer magyar határőr, rendőr dolgozik azért, hogy az Európai Unió területére senki ne lépjen be illegálisan.

„Bízom a további egyeztetésben, hátha mégis lesz mód a személyes bemutatásra” – zárta bejegyzését.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)