“Egyetlen vesztes csata után sem szabad feladni!” – Így zajlott a IV. Béla Emléktúra a HVIM szervezésében

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom idén ötödik alkalommal rendezte meg a IV. Béla Emléktúrát, amivel a Lófő-tisztáson vívott győztesnek mondható, az üldöző tatár hordákat visszaverő ütközetre emlékeztek meg. A túra idén először a Hadak Útja Túrasorozat miskolci állomásaként került megrendezésre.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A túra a Herman Ottó Emlékpark parkolójából indult, ahol a rendezvény szervezői pogácsával várták az aktív kikapcsolódásra vágyó túrázókat. Voltak, akik az ország távolabbi pontjairól érkeztek, hogy gyönyörködjenek a Bükk természeti csodáiban és megemlékezzenek IV. Béla Árpád-házi királyunkról, valamint a középkor magyar harcosairól.

A várost elhagyva a túra a Bükk erdeiben folytatódott tovább, ahol egy nagyobb emelkedő legyőzése után elérkeztek az első állomásához, a Molnár-sziklához, amihez egy szomorú legenda is kötődik. A valamikori kallómolnár lányát feleségül akarta venni egy gazdag földesúr. A szép molnárlány azonban őszinte szerelemmel szerette a malom fiatal molnárlegényét. Amikor a molnár megparancsolta a lányának, hogy legyen a gazdag kérő felesége, a két fiatal úgy határozott, ha egymáséi nem lehetnek, akkor inkább a halált választják és a mélységbe vetették magukat.

Ezt követően a Szeleta-zsomboly mellett elhaladva megérkeztek a Szeleta-barlanghoz, ahol a túrázok a hűvös menedékben elfogyaszthatták a tízóraijukat. Majd a lelkesedés, és az igen jó túrakedv hatására egy új megállóval bővítették a szervezők az idei túrát, mert az út eredetileg nem betervezett Zsófia-kilátó állomással gyarapodott, ahol Lillafüred és a Bükk csúcsainak a csodálatos panorámája tárult eléjük, miután a kaptató embert próbáló feladat elé állította a túrázókat.

Ezek után leereszkedtek a völgybe és ellátogattak a Lillafüredi Palotaszálló melletti vízeséshez, ahol a túra főszervezője és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom miskolci tagszervezetének a vezetője ismertette IV. Béla és a túra kapcsolatát, mely gondolatok az alábbi videóban meghallgathatóak:

@hvim_64 #túra #traditional #HVIM #hungary #mimagunk #tábor #nyár #vármegye #történelem #miskolc #király ♬ Mongolian, quiet and powerful folk music(1039765) – tokibu

Folytatva a túrát, a Hámori-tó gyönyörű látványa után ismét a test próbája következett, hiszen elérkeztek a túra legnehezebb részéhez, egy hosszan elnyúló emelkedőhöz, amit leküzdve már a túra vége felé érezhették magukat a megemlékezők. Beérkezve a célba a Lófő-tisztáshoz, Dorka az Egy vármegyés lány buzdító szavai felejtették a túra fáradalmait.

Dorka beszédében párhuzamba állította a mai fiatalságot a régi kor szülötteivel, és hangsúlyozta, hogy a hősies középkori emberi minőséget igyekezzünk megvalósítani: „először saját magunkon belül utána pedig a világban”. Majd beszédét ezzel zárta: „Egyetlen vesztes csata után sem szabad feladni! Mindegy, hogy hányszor bukunk el, mindegy, hogy hányszor győznek le minket mindig újra és újra talpra kell állni, addig amíg nem leszünk mi a győztesek…”

@hvim_64 #király #miskolc #történelem #nyár #vármegye #tábor #mimagunk #hungary #HVIM #traditional #túra ♬ eredeti hang – Hatvannégy Vármegye

A túrát legvégül a IV. Béla emlékmű megkoszorúzásával zárták, majd ezt követően a szervezők bográcsos étellel kedveskedtek a túrán résztvevőknek.

Képek az eseményről:

A Tábor ahol a harcosok születnek – interjú Barcsa-Turner Gáborral

(Szent Korona Rádió)