Vaskupolát kap Európa is?

Az európai égi pajzs létrehozását sürgeti a lengyel miniszterelnök azok után, hogy az előző kormány még elvetette a tervet. Donald Tusk – más európai vezetőkkel – napokon belül beterjeszti a 4 milliárd eurós javaslatot az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak. A rendszer hasonlatos lenne az izraeli Vaskupolához. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

„Európának izraeli mintára saját légvédelmi rendszert kell létrehoznia, hogy oltalmazza magát a rakéta- és dróntámadásoktól” – érvelt a lengyel kormányfő, Donald Tusk.

A Németország által indított European Sky Shield Initiative, az ESSI, az Európai Égi Pajzs Kezdeményezéshez 2022-ben 15 ország, köztük az Egyesült Királyság is csatlakozott. Azóta a résztvevők száma 21-re bővült. Utolsóként a semleges Svájc lépett be a rendszerbe a múlt hónapban.

Az ESSI tagja Magyarország is, ahol már tavalyelőtt bejelentették a Vaskupola kiépítését. Az ehhez szükséges első lokátor március végén érkezett meg, és a Pápa közelében fekvő Kup melletti dombra telepítették.

Varsóban a minap közölték, hogy 300 millió eurós hitelből fejlesztik a légvédelmi rendszert, amely majd az európai égi pajzsba is integrálható.

Ezzel kapcsolatos elképzeléseit Tusk a múlt hónapban a Varsóba látogató Mette Frederiksen dán kormányfőnek is vázolta.

Egy hónappal később már a konkrét terv is elkészült.

Az ESSI 21 jelenlegi tagja napokon belül bemutatja négymilliárd eurós légvédelmi javaslatát az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak

– jelentette ki Donald Tusk a lengyel TVN24 kereskedelmi csatornának adott terjedelmes interjújában.

Burkolt utalás Oroszországra

„Szükséges egy vaskupola létrehozása a rakéták és drónok ellen. Az Izrael elleni közelmúltbeli támadás igazolta, hogy mennyire nélkülözhetetlenek ezek a rendszerek” – érvelt a lengyel kormányfő, aki szerint semmi sem indokolja, hogy Európának ne legyen saját rakétavédelmi pajzsa.

Tusk szerint Európa ugyanolyan veszélyzónában fekszik, mint Izrael.

NEM KELL NAGY KÉPZELŐERŐ AHHOZ, HOGY RÁJÖJJÜNK, EURÓPÁT HONNAN ÉRHETI TÁMADÁS – UTALT TUSK BURKOLTAN OROSZORSZÁGRA.

Amerikai tömegoszlató fegyver, amitől úgy érzed mintha égne a bőröd

(Index nyomán Szent Korona Rádió)