Eladó Szálasi Ferenc egykori villája

Meglepő hirdetés tűnt fel nemrég a legnagyobb magyar ingatlanos oldalon – egy, a csobánkai villaövezetben, a főváros szívétől alig húsz kilométerre fekvő századfordulós épület leírása ugyanis a következő mondattal nyit: eladóvá vált a hajdani Szálasi villa.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az egy olvasónk által észrevett hirdetés hozzáteszi:

A villa vadregényes, elvehetetlen panorámájú telken található, az ingatlan 160 négyzetméteres, DK-i fekvésű, százhúsz éves ház. […] A telek előtt folyik a Dera patak, a telek kis hídon közelíthető meg, [..] hátsó része vadregényes erdő. A kertje szeretve gondozott, számos természetes növény-, és állatfaj otthona. A majdani arculatnak csak a fantázia szab határt. A történelmi emlékként is tekinthető épület közösségi célra, alapítványi központ, gyógyászati központ kialakítására is kiváló.

A 129 millió forintos árcímkével feltűnő hirdetést nyitó állítás meglepő módon valóban igaz: a honvédségtől való nyugállományba vonulása után a politikai pályára összpontosító nemzetiszocialista politikus a szegedi Csillagbörtönből való idő előtti, 1940 őszi szabadulását (ezt Horthy Miklósnak köszönhette, aki a második bécsi döntést követően amnesztiát hirdetett) követően már rendszeresen járt az egyik mecénása által felajánlott Rónay-villában – ahová több forrás szerint előbb csak az anyját költöztette be –, 1944 folyamán pedig állandó jelleggel oda helyezte a székhelyét.

Losonci Miklós visszaemlékezése szerint (Új Hevesi Napló, 2000/7.) a Nyilaskeresztes Párt vezetője már 1941 júliusában feltűnt az épületben:

A Margitligetben lakott egy székelykapus villában — szeretőjével sétált többször is két zöldinges fogdmeggel. Egyszer misén is láttam: ő nem térdelt le úrfelmutatáskor. Emlékemben az is megmaradt, hogy a falusiak kíváncsian nézték, ő nem elegyedett szóba senkivel, kimérten haladt csoportja a Kupka kocsma előtt, az Oszoly sziklás hegyfala tövében.

Három évvel később a ház falai között született meg a Hitlernek címzett memorandum is, amiről Karsai László a Történelmi Szemlében (1994/1-2.) megjegyezte: Szálasi nem tudta igazán mire vélni, hogy a németek nem veszik fel vele a kapcsolatot, de úgy érezte, hogy ha – természetesen Horthy engedélyével – tudna találkozni a német vezetővel, akkor minden félreértés tisztázható lenne, a rend pedig helyreállna. Sok víz lefolyt a Dunán.

A Rónay-villa azóta is büszkén áll a patak és az Oszoly-szikla közti úgynevezett Hegyalján, mellette elsétálva pedig az embernek egyetlen pillanatra sem jut eszébe a ház korábbi lakója. Ez jó eséllyel a jövőben is így marad majd, azt pedig csak remélhetjük, hogy a századfordulós épület a helyi védettség hiánya ellenére is hosszú időn át a településkép része marad.

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Még özvegye sírjánál is bűn Szálasi Ferencre emlékezni