Raisi iráni elnök helikopterbalesetet szenvedett – nagy erőkkel keresik őt

Az iráni állami televízió és más médiumok beszámolói szerint vasárnap „kemény landolásba” ütközött egy helikopter, amelyen Ebrahim Raiszi iráni elnök is utasként utazott.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ahmad Vahidi iráni belügyminiszter állítólag megerősítette, hogy a helikopter, amelynek fedélzetén Raiszi tartózkodott, keményen landolt az északnyugat-iráni Kelet-Azarbajdzsán tartomány Dzsolfa városában. A konvoj másik két helikoptere sértetlenül leszállt.

A jelentések szerint több más magas rangú tisztviselő, köztük Hoszein Amir-Abdollahian külügyminiszter és Malek Rahmati, Kelet-Azarbajdzsán kormányzója is az elnökkel utazott.

Az eset után körülbelül egy órával a mentőcsapatoknak sikerült elérniük a területet, és megkezdték a jelenleg is tartó keresési műveletet.

A jármű Irán észak-nyugati körzetében tűnt el a radarról, az iráni hivatalos források szerint. A több forrású híradásokban egyelőre még csak utalás sincs arra, hogy géphiba, időjárási anomália vagy szabotázs történt-e.

A ködös időjárás és a terület járhatatlansága nehezítette a keresési műveleteket – írja az IRNA. Az iráni hírügynökség a Vörös Félhold országbeli vezetőjére hivatkozva azt közölte, hogy a térségbe küldött mentőcsapatok számát 20-ról 40-re emelték. A kutatás során eltűnt három mentőosztagos is.

Nem sokkal az esetről szóló első hírek után a Mehr hírügynökség közölte, hogy megtalálták Ebrahim Raiszi helikopterét, de az iráni elnök hogylétéről még nincs biztos hír. Később törölték ezt a bejegyzést.

Irán kérésére az Európai Unió aktiválja a Copernicus térképészeti szolgálatot, tekintettel az elnököt ért balesetre.

Közben ezrek imádkoznak az elnök megmeneküléséért.

Az elnök Azerbajdzsánból tartott hazafelé

Raiszi tegnap Bakuban tárgyalt Ilham Alijev azeri elnökkel.

A két elnök az egynapos északnyugat-iráni látogatása során hivatalosan is megnyitotta a Qiz Qalasi gátat, amely a régió legnagyobb és legjelentősebb határvízi projektje, és évente 2 milliárd köbméter vizet szabályoz.

A projekttől azt várják, hogy fellendíti a gazdasági és mezőgazdasági fejlődést a régióban, előmozdítja a turizmust, és biztosítja Irán vízjogait a határ menti forrásokból, ami évtizedes vita tárgya.

A két kormányzat viszonya hagyományosan rossz, mivel Teherán belső ellenségként kezeli az Iránban élő 13 milliós azeri kisebbséget, melyet rendre a terrorizmus támogatásával és Izrael-barátsággal vádol.

Egyre jobban szítja az EU a feszültséget Iránnal is

Megtartotta a zsidó ajvékolás ellenére az előadását a volt Iráni elnök

(Orosz Hírek és Euronews.com nyomán Szent Korona Rádió)