Peruban mentális betegként tekintenek ezentúl a transzneműekre

Transzok tiltakoznak pénteken Limában

A perui egészségügyi minisztérium hivatalosan is mentális betegekként kezeli ezentúl a transznemű, nembináris és interszex embereket – írta meg a Telegraph nyomán a Mandiner. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az elnök által nemrég aláírt rendelet a „transzszexualizmust” és a „gyermekek nemi identitással kapcsolatos rendellenességét” mentális betegségnek nyilvánítja. Ugyanígy mentális betegségként kezeli az úgynevezett „kettős szerepű transzvesztitizmust”, a „fetisiszta transzvesztitizmust”, valamint az egyéb nemi identitászavarokat is.

A dél-amerikai ország egészségügyi minisztériuma a rendelet kihirdetését követően állítólag azt nyilatkozta, hogy csak

így tudja garantálni a mentális egészséggel kapcsolatos orvosi ellátás teljes lefedettségét.

A Telegraph cikkéből az is kiderült, hogy viszont sajnos továbbra sem lesznek reparatív terápiák az országban. Peru 2021-ben rendelkezett arról, hogy a határain belül ne lehessen ilyen terápiákat megvalósítani. Ezek a terápiák lennének ugyanakkor a kulcsok ahhoz, hogy a szexuális devianciában szenvedőket, tehát a mentális betegeket megfelelően kezeljék.

Felháborodott az LMBTQP-közösség

A Telegraph arról is beszámolt, hogy a perui LMBTQP-közösség felháborodását fejezte ki a különféle közösségi-média platformokon a rendelet kihirdetését követően.

Jheinser Pacaya, az OutfestPeru LMBTQP filmfesztivál igazgatója szerint „a kormánynak nincs jobb dolga, mint száz évvel a homoszexualitás dekriminalizálása után a transzembereket támadni” – idézte a Telegraph.

Pacaya nyilatkozatában azt is kijelentette, „nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a kontextust, hogy  ez egy szuperkonzervatív társadalomban történik, ahol az LMBT-közösségnek nincsenek jogai, és ahol a mentális betegként való megbélyegzés megnyitja az ajtót a konverziós terápia előtt”. Láthatjuk, továbbra is a fő problémájuk a progresszív zászlóvívőknek az, hogy léteznek konzervatív(abb) társadalmak. Nem úgy volt eddig, hogy a többség akarata mindenki akarata a demokráciában? Ha a társadalom többsége konzervatív, akkor már nem élnek az ehhez hasonló szólamok?

Tüntetések robbantak ki

Pénteken tüntetést is tartottak a deviánsok Limában, az ország fővárosában azt követelve, hogy vonják vissza a törvényt. A 30 milliós országban 500 fő vonult fel. A tiltakozók eljutottak az egészségügyi minisztérium irodáihoz, de összecsapásról nem érkezett jelentés.

Tusk-párti varsói főpolgármester: a kereszt tilos, a buzerancia és a transzidiotizmus kötelező az épületekben

(Mandiner és Reuters nyomán Szent Korona Rádió)