Tusk-párti varsói főpolgármester: a kereszt tilos, a buzerancia és a transzidiotizmus kötelező az épületekben

Jobbról a második a varsói polgármester, kék kipában

Betiltották a varsói főpolgármesteri hivatalhoz tartozó épületekben a vallási jelképek használatát, persze az LMBTQP-propaganda nyugodtan maradhat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A fővárosi tanács által elfogadott, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a lengyel kormánykoalíciót irányító Polgári Platform (PO) alelnöke által jegyzett, május 8-án kiadott, június 8-án hatályba lépő belső rendelkezésről elsőként a Gazeta Wyborcza balliberális napilap számolt be csütörtökön.

Varsó “első lengyelországi városként betiltja a kereszteket a fővárosi hivatalban, a hivatalnokok pedig nem állíthatják íróasztalaikra a vallási jelképeket” – idézi a lap Monika Beuth-ot, a hivatal szóvivőjét.

A Radio Warszawa helyi katolikus rádió honlapján elérhető rendelkezés szerint a fővárosi hivatalnak a nyilvánosság számára nyitott helyiségeiben, valamint a hivatal rendezvényei során nem helyezhetők ki “konkrét valláshoz vagy meggyőződéshez kapcsolódó szimbólumok”, például a falakon vagy az alkalmazottak íróasztalain.

Az intézkedés nem vonatkozik az alkalmazottak által például nyaklánc vagy tetoválás formájában viselt jelképekre.

A rendelkezés szerint a fővárosi hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell hogy legyenek, ezek részét nem képezhetik például imák vagy vallási szertartások. Az intézkedéseket a “kirekesztés elleni harc” címén fogadták el.

A dokumentum más előírásai arról is szólnak, hogy a hivatal munkatársai kötelesek tiszteletben tartani “azonos nemű párok jogait”. A “transzneműek” esetében az adott személyt olyan néven és olyan személyi névmást használva kell megszólítani, ahogyan azt ő maga jelzi – áll a rendelkezésben.

Piotr Müller, a fő lengyel ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, az előző kormány szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén úgy ítélte meg: a varsói főpolgármester a vallásszabadság korlátozására készül, “első célként a keresztet választotta”.

Michal Dworczyk, a PiS képviselője úgy látta: Trzaskowski a vallásszabadságról szóló alkotmányos előírásokat sérti. Bejelentette: a PiS az illetékes vajdához fordul a rendelkezés felfüggesztéséért, szükség esetén a párt más jogi lépésekhez is folyamodik.

Elfojtaná a hittant Donald Tusk kormánya, az egyház tiltakozik

Neoliberális visszalépés Lengyelországban: Tusk családügyi minisztere istenkáromló pólóval provokál

(Kuruc.Info nyomán Szent Korona Rádió)