Példátlan támadás Szevasztopol és Krím ellen – helyszíni tudósítás

Tegnap este az eddigi legnagyobb támadás történt Szevasztopol és a Krím ellen. A támadás kezdete után kb. 1 órával áramkimaradás kezdődött több városrészben is, köztük olyan agglomerációs területen is, mint Balaklava (itt épül a Krím legnagyobb jachtkikötője egy csodálatos öbölben). Helyszíni tudósítás és interjúk arról, mi történt tegnap este és változott-e valamit az élet Szevasztopolban, a Tamás a Krímből blogról. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel 

Az utóbbi két éjszaka is tapasztaltunk jelentékenyebb légvédelmi munkát, leginkább a több percig tartó aktivitás és folyamatos lövések jelentettek újdonságot, bár volt már ilyenekre is példa a múltban.

A Belbek légitámaszpont (Szevasztopoltól pár km északra) elleni 14. és 15-i éjszakai támadás után az ukrán alakulatok most még egy lapáttal rátettek és drónokkal (több mint 110, amit biztosra tudunk!) és ATACMS rakétákkal vegyes, kombinált támadást indítottak a teljes város, valamint a környező falvak ellen, ahol konkrétan nincs semmilyen katonai infrastruktúra, csak civilek.

A kombinált támadások lényege kettős:
1. először olcsóbb eszközök használatával felmérik a légvédelem pontos helyzetét, valamint reakcióidejét és annak módját.
2. A vegyes támadó eszközök használata növeli a légvédelem lehetséges kihagyását, hiszen részben más védelmet kell alkalmazni ezen eszközök hatékony megsemmisítésére.

Ma reggel járva Szevasztopol utcáin nem tapasztalni semmilyen változást egy normál hétköznaphoz képest.

“Én pont a piacra igyekszek. Bár nem tudtunk sokat aludni a légvédelem munkája miatt, de estére jön az unokám és sütni-főzni szeretnék. A kedvence a nagyi bors levese (ez egy tradicionális orosz leves), azzal is el akarok készülni. Csak annyit szeretnék mondani, hogy mindenki csinálja a dolgát, Szevasztopol megvédi magát. Minden este imádkozok a fiainkért és megköszönöm nekik, hogy védenek bennünket” – mondta Maria, aki Szevasztopol egyik külvárosában lakik és 80 éves kora ellenére aktívan kertészkedik és kis nyugdíjából is támogatja a szevasztopoli védők munkáját.

Egy másik úr, Szergej, éppen az autóját szereli lakótelepi garázsa előtt, amikor odalépek hozzá. Kérdésemre elmondja, hogy lehetett számítani a támadásra, de az intenzitás és méginkább a légvédelem hatékonysága meglepte.

“Elképesztő munkát végeztek a mérnökeink és a katonáink! Egész este zengett az ég és semmilyen eredményt nem értek el az ukránok csak azt, hogy mi még büszkébben keltünk fel!”

Kérdésemre, hogy miért számított most megnövekedett támadásra azt mondta: “Két dolog miatt. Az egyik, hogy Harkovnál és a front több szakaszán gondban vannak az ukránok és az amerikaiak, tehát valami más eredményt akarnak felmutatni. A másik pedig, hogy a napokban lett 6 éves a kercsi híd, tehát kiemelt dátum ez minden krími számára”

Sokan gondolkoznak azon – hozzám is több ilyen kérdés érkezett – hogy miként lehetséges, hogy a Krímben ilyen jól működik a légvédelem, példának okáért Belgorodban pedig nem.

A válasz nem a légvédelem színvonalában van (a belgorodi srácok is mindent megtesznek), hanem a távolságban! A Szevasztopol elleni támadások 250 km-es minimum indítási távolságra vannak, míg a Belgorod elleniek 50 km-re! Magyarán ötször több idő van a támadó eszközök azonosítására és ez döntő fontosságú minden védelmi rendszer esetében.

Vlagyimir Putyin részben ezért is indította meg a Harkov elleni támadást, célként megjelölve egy védelmi pufferzóna létrehozását, így kitolva a normál tüzérség belövési távolságát (30-50 km) valamint a növelve a drón- és rakétacsapások észlelési idejét.

Most még nem tudni pontosan, hogy honnan indították a tegnap esti, ma hajnali rakétákat, azonban valószínűsíthető, hogy Herszon régióból, (a drónokat tudni, azokat Odesszából).

Nyilvánvaló, hogy az ATACMS 300 km-es hatótávolsága növeli az ukrán fegyveres erők harci képességeit, azonban az eddigi 30-35 rakétából konkrétan nem született találat. Káreseményként elmondható, hogy a lehulló törmelékek okoztak tüzet a belbeki reptér egyik melléképületében, valamint ma hajnalban egy szevasztopoli elektromos alállomás szenvedett károkat, amelynek a javítása egy napot vesz igénybe és addig részleges áramszünet van a városban.

Ez az “eredmény” igencsak kellemetlen lehet a nyugati technológia dominanciáját hirdetők számára és tökéletesen jelzi az ukrán mafiaállam reménytelen kísérletét Szevasztopol támadására.

(Tamás a Krímből nyomán Szent Korona Rádió)