Több fatális hiba vezetett Fico meglövéséhez

Merényletkísérlet történt Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen, amely során több lövést is leadtak rá – exkluzív videós tudósításunk itt olvasható. Egyes szakértők azt mondják, hogy a hibák nagyrészét már ott elkövethették, hogy a titkosszolgálatok nem fedezték fel időben a merénylőt, így az elkövethette a támadást. A lövöldözés kapcsán Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője pedig azt hangsúlyozza, hogy a miniszterelnök testőrei is hibáztak, ami lehetővé tette, hogy a támadó több lövést is leadhasson.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Szerdán Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen merényletkísérletet követtek el, amely során több lövést is leadtak rá. Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője szerint a miniszterelnök testőrei hibáztak az eset során – írja a Denník N szlovák hírportál.

Zábojník szerint elfogadhatatlan, hogy a merénylő négy-öt lövést is le tudott adni, mielőtt leteperték. A szakértő kifogásolta, hogy egyik testőr sem vetette magát a miniszterelnök és a merénylő közé. Véleménye szerint a merényletkísérlet helyszínén nem volt annyi ember, hogy ne lehetett volna biztosítani Fico védelmét.

El sem szabadott volna jutni idáig

A biztonsági szakértők szerint a merényletkísérlet során elkövetett hibák nem csupán a helyszíni biztonsági őrök tevékenységében keresendők. Hangsúlyozzák, hogy a titkosszolgálatnak már korábban észlelnie és lekapcsolnia kellett volna a merénylőt, mielőtt az egyáltalán a miniszterelnök közelébe jutott volna. Az ilyen típusú fenyegetéseket megelőző tevékenységek közé tartozik a kiterjedt hírszerzés, amely során figyelik és elemzik a gyanús személyek kommunikációját, mozgását és kapcsolatait.

A titkosszolgálatok gyakran használnak különböző módszereket a potenciális támadók felkutatására, mint például az online aktivitásuk megfigyelése, beleértve a közösségi médiát és a “darkwebet” is. Az informátorok hálózata is kulcsszerepet játszik a fenyegetések azonosításában és semlegesítésében. Emellett a titkosszolgálatok szorosan együttműködnek más nemzetbiztonsági szervekkel és nemzetközi partnerekkel, hogy információt cseréljenek és összehangolják a műveleteiket.

A potenciális támadók felderítése gyakran már az előkészületek során megkezdődik, amikor a gyanús személyek fegyverbeszerzési próbálkozásait vagy pénzügyi tranzakcióit követik nyomon. Az ilyen jellegű operatív munka során folyamatosan elemzik a beérkező információkat, hogy időben lecsaphassanak a fenyegetés forrására. A szakértők szerint egy jól működő titkosszolgálatnak észlelnie kellett volna az előkészületeket, és még azelőtt közbe kellett volna avatkoznia, hogy a merénylő elérhette volna a miniszterelnököt.

A helyszínen történő gyors és hatékony beavatkozás ugyan elengedhetetlen, de az optimális cél az lenne, hogy ilyen helyzetek egyáltalán ne forduljanak elő. A kritika rávilágít arra, hogy a szlovák biztonsági rendszernek szigorítania kell a protokolljait és javítania kell az információáramlást a különböző biztonsági szervezetek között. A miniszterelnök védelme nem csak az őt közvetlenül védő testőrök feladata, hanem egy jól működő, integrált nemzetbiztonsági rendszer része kell, hogy legyen.

Robert Fico egészségi állapota

Martin Smatana egészségügyi szakértő szerint a miniszterelnök állapota stabil, ami azt jelenti, hogy életfunkciói ellenőrzés alatt állnak, és nincs közvetlen életveszélyben. Smatana elmagyarázta, hogy egy lőtt seb súlyos lehet, és bár az állapot stabilizálódhat, a beteg állapota még napokon keresztül életveszélyes maradhat. A miniszterelnököt több órán át műtötték, ami arra utal, hogy a sérülés komoly volt.

A műtét után a miniszterelnök állapota stabilizálódhatott, de számos tényező – mint a sérülés mértéke, esetleges szövődmények, alapbetegségek, életkor – miatt az állapota továbbra is életveszélyes lehet. Smatana szerint ezekről a tényezőkről a nyilvánosság érthető módon nem tudhat részleteket.

A merénylet következményei

A merényletkísérlet és a biztonsági őrök esetleges hibái komoly kérdéseket vetnek fel a szlovák miniszterelnök védelmével kapcsolatban. Az eset rávilágít arra, hogy a magas rangú tisztviselők védelme mennyire fontos és milyen következményekkel járhat egy ilyen biztonsági rés. A nyomozás folyamatban van, és a jövőbeni intézkedések meghatározóak lehetnek a szlovák politikai élet biztonságának fenntartásában, különös tekintettel arra, hogy a tótok a közbeszédben már polgárháború előtti állapotról, polgárháborús hangulatról beszélnek.

Merénylet Robert Fico ellen – Túl van az életveszélyen

(Szent Korona Rádió)